Haragszanak a Prodan érdemeit lekicsinylő RMDSZ-es tanácsosra

Haragszanak a Prodan érdemeit lekicsinylő RMDSZ-es tanácsosra

„Megalázták a megboldogult Daniel Prodant” – fogalmazott felháborodva a romániai sajtó, miután a Kereskényi Sándor RMDSZ-es Szatmár megyei tanácsos megkérdőjelezte Daniel Prodan labdarúgó-képességeit azon a tanácsülésen, amelyen felvetődött, hogy a 44 évesen nemrég szívrohamban elhunyt válogatott hátvédről nevezzék el az Olimpia stadiont.

kersan4Kereskényi Sándor„Távolról sem volt olyan jó, mint amilyennek mondják. Játszott, ahogyan tudott. Ami az erkölcsi és értelmi képességeit illeti, arról sokat beszélhetnénk. Nem hiszem, hogy abba a nevetséges, ha nem megbocsáthatatlan hibába kellene esnünk, hogy alkalmatlan személynek teremtsünk kultuszt” – fogalmazott a stadionátnevezés javaslatának ellenzőjeként az RMDSZ-es politikus a hazai aranygenerációnak tartott válogatott, illetve a Steaua és az Atlético Madrid hátvédjéről.

Az elhunyt fivére, Ciprian Prodan a Libertatea lapnak nyilatkozva leszögezte: nincs szükségük semmilyen elismerésre a helyi önkormányzat részéről, és nem akarják, hogy az aréna vagy a lelátó Prodan nevét viselje. „Az a sportközpont viseli majd a nevét, amit ő építtetett Szatmáron. Többet nem akarunk erről tárgyalni” – szögezte le a család nevében.

Amúgy a bírált tanácsülési felszólalást több helyen Kereskényi Sándor fiának, Szatmárnémeti polgármesterének, Kereskényi Gábornak tulajdonították, aki kedden Facebook-oldalán foglalt állást az ügyben. „Eredményeit, válogatottságát és klubcsapatainak hírnevét tekintve Daniel Prodan kétség kívül a labdarúgó-történelem legnagyobb szatmári futballistája. Személy szerint úgy gondolom, hogy Szatmárnémetinek nincs egy olyan stadionja, amelyik méltó lenne a nevéhez. Nem szeretném, ha Daniel Prodan neve egy romhalmazzal válna eggyé” – fogalmazott. Hozzátette, arra nem lát esélyt, hogy a partiumi megyeszékhely a közeljövőben támogatást kapna stadionfelújításra, így reményei szerint legalább annyi pénzt ki tudnak majd gazdálkodni, hogy a több mint hetven éves létesítmény szerkezetét megerősítsék.

Édesapja felszólalását generációs különbségekkel magyarázta, mert az idősebb Kereskényi Both Gábor és Viorel Hațeganu 70-es évekbeli, illetve Gerstenmájer Gábor 80-as évekbeli látványos labdarúgásán nevelkedett, és talán emiatt is őket részesíti előnyben Didi Prodannal vagy Csík Tiborral szemben. „Jómagam az erős, versengő szellemű játékosokat csodálom, azokat, akik mindent beleadnak a pályán. Adja a jó ég, hogy a közeljövőben legyen Szatmárnémetinek még egy olyan kaliberű labdarúgója, mint »Tătuca« (szerk. megj.: Prodan beceneve)” – olvasható az elöljáró bejegyzésében. Hozzátette: nem ért egyet azzal, hogy most olyanok kampányolnak a válogatott játékos nevével, akik élete során még tiszteletbeli titulust sem kínáltak fel neki a Szatmárnémeti Olimpia futballklubjánál, és most azok tartanak „erkölcsi leckét”, akik elhibázott menedzsmenttel sok mindent tönkretettek.

A stadion egyébként a polgármesteri hivatal fennhatósága alá tartozik, a megyei tanács következő ülésén csak a névváltoztatás javaslattételéről szavazhat. Az Olimpia csapata szombaton Resicabányán játszik a Liga 2-es pontvadászat 20. fordulójában.  


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »