Hamarosan döntenek a hármas metró pótlásáról

Várhatóan szeptember végén, október elején kötnek majd szerződést a 3-as metróvonal felújítása miatt szükséges járműpótlásra – derült ki a Fővárosi Közgyűlés jövő szerdai ülésére benyújtott előterjesztésből.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) július 12-én indította el a 3-as metró felújításának idejére szükséges pótlóbuszok megrendelésére irányuló közbeszerzési eljárást a részvételi felhívás elküldésével.

A részvételi jelentkezések bírálatát a BKK elvégezte, az érvényes jelentkezést benyújtóknak megküldte az ajánlattételi felhívást és az egyéb szükséges dokumentumokat, ezzel megindította a közbeszerzési eljárás ajánlattételi szakaszát. A szerződés megkötésének várható időpontja szeptember vége, október eleje, az esetleges vitarendezéssel, jogorvoslati eljárással nem számolva – olvasható az előterjesztésben.

Ahhoz, hogy a nyertes szolgáltató mihamarabb megkezdhesse majd a szükséges előkészületeket, nélkülözhetetlen a BKK részére – a fedezet nélküli kötelezettségvállalást elkerülve – egy olyan, a szükséges forrásokat biztosító fővárosi rendelkezés, amellyel, a kormányzati elvárásoknak megfelelően, a nyertes ajánlattevővel a szerződés megköthető.

E döntés hiányában a járműpótlásról szóló kormányhatározatban foglalt feladat végrehajtása mind a BKK, mind a nyertes szolgáltató részéről késedelmet szenvedhet, „a szükséges autóbuszgyártás megkezdésének időbeli csúszását”, a 3-as metróvonal felújítási munkálatai elindulásának „további késlekedését okozhatja” – jelezték a javaslatban.

A 3-as metró pótlásáról szóló kormányhatározat szerint a kormány költségvetési támogatást nyújt a fővárosi önkormányzatnak a 150 metrópótló busz szolgáltatása megrendelésével járó esetleges többletköltségek fedezetéül.

A Fővárosi Közgyűlés a jövő szerdai ülésén több mint félszáz előterjesztést tárgyalhat meg.

A testület egyebek mellett tárgyalhatja majd a BKV Zrt. és a HÉV-ágazat szétváláshoz kapcsolódó átalakulási tervet az elővárosi közlekedés átalakításának előkészítéseként.

Dönthetnek egyes névtelen közterületek elnevezéséről is. A javaslat szerint a XIII. kerületben található Dráva utcai csomópont és az Árpád híd között kialakítandó új, eddig névtelen Duna-parti sétányt Oroszország fővárosáról, Moszkváról nevezik el.

A jövő szerdai ülésen a fővárosi hajléktalanrendeletet is módosíthatja a Fővárosi Közgyűlés, a XI. kerületi önkormányzat ugyanis az eddigieken túl még nyolc olyan közterület kijelölését kéri, ahol tilos az életvitelszerű közterületi tartózkodás.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »