Hamarosan a moszuli dzsihadistáknak willkommenezhet Európa idiótábbik fele

Európának fel kell készülnie a Moszulból visszatérő dzsihádistákra – jelentette ki Sir Julian King, az új EU-biztos a Die Welt német lapnak adott keddi interjúban. A brit diplomata szerint az Iszlám Állam iraki fellegvárának visszafoglalása egy olyan forgatókönyvet is eredményezhet, melyben az erőszakos dzsihadisták nyugatra menekülnek.

Még mindig 2500 külföldi harcos szolgál az Iszlám Állam seregeiben a Közel-Kelet különböző dzsihadista hotspotjain – magyarázta az uniós biztos, aki Afganisztán esetére emlékeztetett: az odaát harcoló külföldi újoncok közül a legtöbben a csatában estek el, vagy egy másik háborús zóna felé vették az irányt.

Bár a Moszulból kiáradó dzsihadisták tömeges európai megszállása nem túl valószínű, az európai biztonsági szolgálatoknak minden eshetőségre fel kell készülniük, hiszen a harcosok egy kisebb átjutó csoportja is óriási rizikót jelenthet Európa biztonságára nézve – hangsúlyozta.

A figyelmeztetés Moszul ostromának második napján hangzott el az újonnan kinevezett biztonsági unióért felelős biztostól. A várost 2004 júniusában foglalta el az Iszlám Állam hadserege, és iraki fellegváruknak nevezték ki. A harcosok a város minden egyes pontját jól ismerik, így az offenzíva alatt könnyebben el tudnak menekülni a koalíciós csapatok elől, mint ahogyan azt az iraki hadsereg gondolná.

A Reuters információi szerint minimum négyezer, maximum nyolcezer dzsihádista lehet a városban, és sokan csak a humanitárius katasztrófát megakadályozó tűzszünetre várnak, hogy civilekkel együtt elmenekülhessenek Moszulból Szíriába vagy Európába.

(Híradó)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »