Hamarabb kaphat Mikronézia vízummentességet, mint Ukrajna

December elsején az Európai Parlament (EP) több ország vízummentességének kérdését fogja megvizsgálni.

Az Európai Parlament napirendje szerint a képviselők meg fogják vizsgálni a vízumkényszer megszüntetésének kérdését a következő országok számára: a Kiribati Köztársaság, a Salamon-szigetek, Mikronézia, Tuvalu és a Marshall-szigetek – adta hírül a MigNews.

Amennyiben az említett országok állampolgárai megkapják a vízummentes beutazás lehetőségét, akkor félévente kilencven napig tartózkodhatnak az Európai Unió területén.

Az Ukrajnával szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörléséről az EP képviselői első olvasatban 2017. január 18-án fognak dönteni. Ez azt jelenti, hogy az említett dátumig az ukrán állampolgárok nem kapnak jogot az Európai Unió tagországaiban történő vízummentes beutazásra.

Korábban Petro Porosenko ukrán elnök azt ígérte, hogy november 24-ig Brüsszelben jóváhagyják Ukrajna vízummentességét. Ellenben az említett napon Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az EU-Ukrajna csúcstalálkozót követően kijelentette, hogy az Európai Unió csak év vége előtt törölheti a vízumkényszert Ukrajnával szemben.

Ukrajna régóta vár az uniós vízumkényszer eltörlésére, amit egyúttal reformtörekvéseik elismerésének tekintenek. A bizottság ajánlásának elnyeréséhez az ukrán szerveknek az európai normákhoz kellett igazítaniuk az adatvédelmi rendszerüket, valamint az útlevelekre vonatkozó előírásokat. Egyúttal garantálniuk kellett a többi között azt is, hogy a bűnüldözés terén készek az EU-val való zökkenőmentes együttműködésre.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: vízummentesség, ukrajnai hírek, külföldForrás: Kárpátinfo.net


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »