Halottakat számolnak, így figyelmeztetnek

Halottakat számolnak, így figyelmeztetnek

A kétszázezret is elérheti hamarosan azoknak a civileknek a száma, akik a tizenhárom éve tartó iraki háborúban erőszakos halált haltak. A haláleseteket dokumentáló szervezetnél úgy gondolják, hogy mindez az amerikai-brit invázió nélkül sosem történt volna meg, amiért az állampolgáraiknak is illene vállalni a felelősséget.

Az idei év legvéresebb merényletét követték el most vasárnap Bagdadban: a korábban feltételezett 120 ember helyett csaknem kétszer annyian, legalább 213-an vesztették életüket az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai által elkövetett öngyilkos merényletben. Ezúttal azért volt kiugróan sok áldozat, mert a muzulmán böjti hónap, vagyis a ramadán még nem ért véget. Mivel ilyenkor a hívők csak napnyugta után vehetnek magukhoz ételt és italt, Bagdad utcái éjszaka zsúfolásig telnek emberekkel. Az elmúlt évek számainak tükrében azonban a legutóbbi eset – sajnos – már korántsem tűnik annyira kiugrónak. Az Iraq Body Count (IBC) 2003 óta eddig 160-180 ezer halálos áldozatot dokumentált, ők azok, akik bizonyítottan erőszakos halált haltak.

A megszállóké a felelősség

John Sloboda és Hamit Dardagan, az IBC alapítói vallják: muszáj megismernünk a háborúk hatásait. Szerintük egyszerű emberségesség kérdése, hogy számba vegyük a haláleseteket. Ezért igyekeznek megállapítani az áldozatok személyazonosságát, de részletesebb adatokat is próbálnak gyűjteni arról, hogy pontosan milyen körülmények között vesztették életüket a vétlen civilek. Majd mindezt nyilvánosságra is hozzák, hogy ezzel segítsék elő a katonai erő alkalmazásáról szóló, minél tájékozottabb döntéseket. Hiszen a háborúk egyik legfontosabb következménye az ártatlanok halála.

A szervezet képviselői szerint a 2003 óta tartó erőszakhullám az amerikaiak és a britek által indított invázió, majd a megszállás eredménye – mint írják, egyetlen ilyen haláleset sem történt volna, ha nem támadják meg Irakot. És mivel mind az Egyesült Államok, mind pedig az Egyesült Királyság demokratikus állam, a szerveződés szerint ezen országok szavazópolgárai és adófizetői is osztoznak a felelősségben mindazokért a dolgokért, amelyeket a kormányaik tesznek. Nem puszta vádaskodás ez: az alapítók és a portál szerkesztői is a fent említett államok polgárai.

Már vihart is kavartak

Habár az IBC rendre közzéteszi a jelentéseit a halottak számának alakulásáról, a független csoport nevét igazán 2010-ben ismerte meg a világ. Ekkor a WikiLeaks csaknem 400 ezer, az iraki háborúval kapcsolatos, addig titkos amerikai dokumentumot tárt a nyilvánosság elé. A közzétett anyagban 109 ezer iraki halálát dokumentálták, közülük 66 ezer polgári személyét. Az IBC segítségével pedig 15 ezer iraki civil – addig semmilyen nyilvántartásban nem szereplő – erőszakos cselekmények okozta halálát is sikerült feltárni.

Sloboda akkor rámutatott: a világ közvéleményének hét évvel a háború kezdete után sincs teljes képe arról, hogy a fegyveres beavatkozásért az iraki nép milyen rettenetes árat fizetett. Ami eddig rendelkezésre állt, az nem más, mint fotók, sztorik foltokban összeálló elegye, azonban az emberek, akiknek adójából ezt a háborút finanszírozták, ennél többet érdemelnek. Hozzátette: a nem dokumentált 15 ezer iraki civil haláleset öt szeptember 11-ének és csaknem háromszáz július 7-ének felel meg. Ismert, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások 2995 ember halálát okozták az USA-ban, 2005. július 7-én pedig 52 életet követel a londoni merénylet.

Ilyen kijelentések miatt természetesen az IBC gyakran kerül a kritikák kereszttüzébe, amelyek leginkább a számítási módszereiket helytelenítik. A kutatók azonban kitartanak a módszereik mellett: ők a gyűjtésükkel próbálják felhívni az emberiség figyelmét arra, mi is történik Irakban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »