Hallgatnak a halhús áfájáról

Hallgatnak a halhús áfájáról

Számítások szerint mindössze 2,5 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek, ha öt százalékra mérséklődne az édesvízi hal általános forgalmi adója. A zöldség- és gyümölcstermesztők szövetsége is áfacsökkentést követel a kormánytól.

Két hete Orbán Viktor miniszterelnököt levélben kértük arra, hogy a hal áfája is csökkenjen, 27-ről öt százalékra. Egyetértett velünk a Magyar Akvakultúra-szövetség, a Magyar Országos Horgászszövetség (Mohosz), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig a támogatásáról biztosított – mondta lapunknak a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület Hasznosítók Szövetségének elnöke. Németh István hozzátette, a legegészségesebb húsféle a hal, népszerűsítésére jelentős uniós forrásokat költöttek el tavaly, így még fontosabb lenne, hogy olcsóbban lehessen hozzájutni. Példaként hozta fel, hogy a tej, a baromfi és a tojás áfája is 27-ről öt százalékra csökken jövőre a tervek szerint. A Fidesz új választási csodafegyverét jelentő áfacsökkentéssel egyébként hangsúlyosan foglalkozott tegnap Lázár János is a szokásos csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint lényegében egy „megélhetési rezsicsökkentésnek” nevezett csomag jön létre, ha a kormány elfogadja a 2017-es költségvetést.

Kérdés, hogy a választási csodafegyvernek egyelőre miért nem része a hal fogyasztási adójának csökkentése. Pedig egy múlt heti sajtótájékoztatón Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter is arról beszélt, hogy a halhús áfáját is célszerű lenne öt százalékra csökkenteni, és a kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel. Németh István szerint szóbeli ígéret már érkezett, de konkrétum még nem, és a két héttel ezelőtti levélre sem kaptak választ. Pedig számításai szerint a magyar költségvetésből mintegy 2,5 milliárd forint esne ki, ami elenyésző összeg. Reményei szering egy-két éven belül elérik céljukat. Az elnök hozzátette, egy kilogramm sertéscomb tisztítva jelenleg 900 forint körül kapható a boltokban. Ugyanennyi ponty 1100-ba kerül, s ha valaki tisztítást is kér, az további 200-300 forint. Mivel ezután a hal 30-40 százaléka – a pikkely, a belek és sokaknál a fej – a kukába kerül, ezért a hal mára gyakorlatilag kétszer annyiba kerül, mint a sertés.

– Fontos az élőhal áfájának csökkentése, ez a termelői és a felhasználói oldalnak is kedvezne. Azt jelentené, hogy 25 százalékkal több hal kerülhetne forgalomba. Ezek döntő részben a magyar családok asztalára kerülnének – fejtette ki lapunknak Láda Gáspár, a Mohosz alelnöke.

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tegnapi közleményében aggodalmát fejezte ki, mert a tej, baromfi és tojás mellett a zöldség és a gyümölcs adóterhe nem csökken, így 2017-től tovább nőhet az áfacsalás mértéke a szektorban. Szerintük az élelmiszerek közül a zöldség-gyümölcsöknél a legnagyobb az áfacsalás mértéke, évente 40-50 százalékra tehető. ezért lépni kellene.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 29.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »