Hallgat a Fidesz a Soros-pénzről

Nem méltatják válaszra lapunkat a kormánypárti állításokkal kapcsolatban.

Lapunk ismételt kérdései ellenére sem hajlandó válaszolni a Fidesz sajtóosztálya arra, miként lehetséges, hogy Halász János frakciószóvivő pénteken azt állította, a párt semmilyen támogatást nem kapott Soros Györgytől, miközben egy, a Nemzeti Audiovizuális Archívum oldalán fellelhető felvétel másról tanúskodik. Az 1989-ből származó videón egy híradórészlet tudósít a Fidesz II. kongresszusáról. Ebben elhangzik: „A budapesti és a hat vidéki iroda berendezéseit és a működtetésre szánt 3 millió forintot a Soros-alapítvány folyósítja”. Miután a videorészlet és Halász János állítása között ellentmondás feszül, lapunk a Fidesz sajtóosztályához fordult az ügyben még pénteken. Megkeresésünkre nem kaptunk választ, ezért tegnap ismételten elküldtük kérdésünket, ám lapzártánkig ez alkalommal sem érkezett visszajelzés.

Clinton szája

Az elmúlt hetekben a kormányzati kommunikáció Soros Györgyöt próbálta felelőssé tenni a migrációs helyzetért, és szintén az ő befolyásának tudta be például Bill Clinton volt amerikai elnök hazánkra vonatkozó kritikáját, miszerint az országnak elege lett a demokráciából, és Putyin-féle diktatúrát akar. Erre Orbán Viktor miniszterelnök úgy reagált: a száj Clintoné, a hang azonban Sorosé. A kormány bírálta azt is, hogy több magyar, véleményük szerint migránspárti civil szervezetet finanszíroz az üzletember, amelyek így valós erejüknél nagyobb befolyásra tesznek szert. Utóbbi felvetés után a sajtó felelevenítette: egykor több kormánypárti politikus, köztük például Kovács Zoltán kormányszóvivő és Orbán Viktor is részesült Soros-ösztöndíjban.

Lázár szája

A Magyar Nemzet egyébként Lázár János kancelláriaminiszter múlt heti kormányinfóján is érdeklődött: ha véleménye szerint kérdéseket vet fel az ország szuverenitására nézve, hogy a magyar állampolgárok által nem megválasztott Soros György finanszíroz alapítványokat eszméi terjesztése érdekében, akkor rendben volt-e az, hogy anno a Fideszt, tehát egy politikai pártot támogatott. „Nem mondom, hogy rendben volt-e, vagy nem, fogalmam sincs, hogy mennyivel támogatta a pártot. Nem tudok a kérdésére válaszolni” – felelte a miniszter, később pedig arra is kitért: ha Soros visszakéri a pénzét az egykori ösztöndíjas Fidesz-tagoktól, akkor természetesen vissza fogják fizetni. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem az 1990-es évekkel, hanem a bevándorlással kapcsolatban merült fel Soros neve.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 01.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »