Halasztottak a talárosok, veszítenek a frankhitelesek

Halasztottak a talárosok, veszítenek a frankhitelesek

Rossz hír az alpesi valutában eladósodottak számára, hogy január 18-ára halasztotta az alkotmánybíróság a svájcifrank-alapú hitelek történelmi árfolyamon való átváltását lehetővé tévő törvény megtárgyalását.

svajci frank nf_b

Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke szerdán azzal indokolta a halasztást, hogy több időre van szükségük, amíg részleteiben megvizsgálják az ügyet, illetve összevetik a jogszabályt az úgynevezett elsétálási törvénnyel, amelynek egyes, főként a bankok által kifogásolt cikkelyeit ugyancsak az alkotmánybíróság tárgyalja. „Kényes kérdés például a törvény visszamenőleges alkalmazása, a témában csakis a másik jogszabállyal összehangoltan lehet dönteni” – magyarázta Dorneanu.

Az alkotmánybíróság egyébként szerdán első alkalommal tárgyalta a bankokat az ügyfél kérésére hitelváltásra kötelező jogszabályt. Döntéshozó kamaraként a képviselőház október 18-án fogadta el a törvényt, amelynek értelmében a svájci frankban felvett hitelek a hitelszerződés megkötésének időpontjában jegyzett árfolyamon válthatóak át lejre. Az ügyben a kormány fordult a taláros testülethez, Dacian Cioloş miniszterelnök indoklása szerint ugyanis mindenképpen tisztázni kell a cikkelyek alkotmányosságát, mielőtt azok hatályba lépnek, hogy ne utólag kerüljenek kellemetlen helyzetbe az adósok.

Miközben a frankhiteleseknek a kormány óvása miatt tovább kell várniuk törlesztőrészletük esetleges csökkenésére, az ügyfeleknek most azzal is szembe kell nézniük, hogy a svájci frank drágulása miatt több pénzt kell törleszteniük a bankoknak. A svájci frank árfolyama ugyanis november 21-én, hétfőn az elmúlt egy év és négy hónap maximumára, 4,213-ra emelkedett, kedden pedig enyhén, 4,201-re esett vissza.

A lejnek a svájci fizetőeszközzel szembeni gyengülése a hónap elején kezdődött. Ennek nyomán egy ügyfél, akinek havi 750 frankot kell törlesztenie, most havonta 3160 lejt fizet a banknak, ez 62 lejjel haladja meg az egy hónappal ezelőtti, illetve 114 lejjel a két hónappal korábbi értéket. Szakértők szerint mivel a svájci frank úgynevezett biztonsági pénznem, az árfolyama általában azonnal reagál a nemzetközi változásokra, így például a november 9-én rendezett amerikai elnökválasztásra.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »