"Halált Izraelre, halált Amerikára"

A Nyugat kihasználja a szunnita és síita muzulmánok közötti szakadást, hogy elterelje a figyelmet az izraeli-palesztin konfliktusról – mondta Haszan Róháni iráni államfő pénteken az állami televízióban sugárzott beszédében.

A politikus megjegyzéseivel párhuzamosan Irán-szerte több tízezren tüntettek a Jeruzsálem arab nevén emlegetett al-Kudsz napon, amelyet hagyományosan az iszlám böjti hónap utolsó péntekén rendeznek meg Izrael-ellenes tiltakozásként és a palesztinok iránti szolidaritás kifejezésére.

A tüntetők megmozdulásaikon elítélték a palesztin területek izraeli megszállását. A tömegek a “Halált Izraelre” és “Halált Amerikára” jelszavakat skandálták.

Róháni azt hangoztatta, az “arrogáns Egyesült Államok és szövetségesei” éket akarnak verni a muzulmánok közé. “Csak az egység megteremtésével lehet helyreállítani a stabilitást a régióban” – tette hozzá. Beszédében kiállt a “kisemmizett palesztin nép mellett”.

Az Izrael-ellenesség 1979 óta Irán politikájának sarokkövét képezi. Al-Kudsz napját a palesztinok iránti szolidaritás kifejezésére az iszlám köztársaságban és a legtöbb arab országban minden évben megrendezik 1979 óta, amikor Khomeini ajatolláh, az iráni forradalom vezetője arra szólította fel híveit, hogy “szabadítsák fel Jeruzsálemet a cionista megszállás alól”.

A síiták vezette Irán rendszeresen arra buzdítja a rivális Szaúd-Arábia szunnita híveit, hogy segítsenek javítani a köztük kialakult feszült viszonyon, járuljanak hozzá a közel-keleti stabilitás megteremtéséhez.

A regionális hegemóniáért küzdő vetélytársak a térségbeli harcokban a szembenálló feleket támogatják Irakban, Szíriában, Jemenben, Libanonban és Bahreinben.

Rijád és Teherán között azt követően romlott meg a viszony, hogy Szaúd-Arábia január elején több szélsőségessel és terroristával együtt kivégezte Nimr al-Nimr síita főpapot. A kivégzés hatalmas felháborodást váltott ki Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét tüntetők támadták meg és dúlták fel. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. A szaúdi királyság amiatt is aggódik, hogy Teherán fölénybe kerekedhet a régióban, miután az ENSZ BT öt állandó tagjával és Németországgal tavaly júliusban megállapodott atomprogramjáról.

Rovatok: KülföldTelepülés: IránCímkék: Irán, Haszan Roháni, Egyesült Államok, IzraelForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »