Halálos tűzvész a leszboszi migránstáborban

Zavargások törtek ki a Leszbosz szigetén található Moria nevű menekülttáborban, miután két bevándorló életét vesztette. A 66 éves asszony épp a sátrában főzött, amikor a gázpalack felrobbant és lángba borította a sátrat. A helyszínre érkező tűzoltók már nem tudták megmenteni a nőt és hatéves fiát. Két másik, a tűzvészben megsérült bevándorlónak továbbra is súlyos az állapota. Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök részvétét fejezte ki a tragédia miatt. Mint mondta, a görög kormány nehéz körülmények között elszánt küzdelmet folytat a menekültkérdés humanitárius kezelése érdekében, és tovább fokozza erőfeszítéseit a táborokban tartózkodók életminőségének és biztonságának javításáért.

A szerencsétlenség után elszabadultak az indulatok a sátortáborban. Helyszíni beszámolók szerint a migránsok gyújtogatni kezdtek, és rátámadtak az ott tartózkodó rendőrökre. A brit The Guardian úgy tudja, hogy az összetűzés csak rövid ideig tartott, a tüzet pedig sikerült hamar eloltani. Nem példa nélküli, hogy a kiszolgáltatott menedékkérők gyújtogatásba kezdenek. A „dzsungelként” elhíresült franciaországi sátortábor lebontásakor a migránsok több tucat sátrat gyújtottak fel a végső távozás előtt.

Leszbosz szigetén szintén gyakoriak az atrocitások. A Moria táborban különösen rossz a helyzet, hiszen a 3500 fős befogadóképességű hely jelenleg több mint hatezer bevándorlónak ad otthont. A túlzsúfolt és koszos tábor egy része megsemmisült szeptemberben, amikor ismét összecsaptak a migránsok és a hatóságok. Akkor ezrek menekültek el a táborból, majd mindössze két nap elteltével vissza is tértek. A tegnapi gyújtogatások után hasonló helyzet állt elő. Helyszíni tudósítók szerint sok migráns nem tudta, mi történik, így menekülni kezdett. Mára helyreállt a rend, valamennyien visszatértek a táborba, írja a The Telegraph rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A márciusban aláírt, Európai Unió és Törökország közötti menekültügyi alku csökkentette az érkező menedékkérők számát, de jelenleg is közel 16 ezer migráns tartózkodik a görög szigeteken.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »