Halálos koktél

(..) A szlovák népesség gyors öregedése és a magas képzettségűek gyors kivándorlása valamint  az aktív migrációs politika hiánya egy nagyon veszélyes “koktélt” hoz létre. Ha még ehhez hozzáadjuk a politikai elit növekvő idegengyűlöletét, a koktélunk már halálos lesz.

 

Először a demográfia. Egy nyugdíjasra itthon jelenleg 5 aktív (15-64) dolgozó jut. Ez az arány gyorsan fog romlani, 30 év múlva ugyanis az arány már csak kettő lesz, vagyis a legjobbak közül a legrosszabbak között leszünk Európában. (..) Az egyetlen, ami ezen segíthet, az aktív migrációs politika. Ilyen most nálunk nem létezik, a környező országokban azonban igen, ami csak rontja a helyzetünket.

 

(..) Csehországban 20 000 szlovák diák tanul költségmentesen, több, mint a felük ott is marad a tanulmányok befejezése után. Szlovákiában körülbelül 1200 cseh diák tanul, többségük később haza is megy.

 

Azt, amit nyugaton elvesztünk, keletről pótolhatnánk. Lengyelországban az előző tanévben például 23 ezer ukrán diák tanult, most körülbelül egymillió ukrán dolgozik az országban.  Márciusban a Fico-kormány elfogadta, hogy nem 30, hanem 100 ukrán diákot szeretne idecsábítani (nem, nem hiányzik egy nulla sem).

 

(..)  Az emberek mindössze 19 százaléka gondolja azt, hogy a legális bevándorlókra szükségünk van idehaza (Németországban 72, Svédországban 77 százalék). (..) A bevándorlókra minden országnál jobban szükségünk lesz majd, de mi akarjuk őket a legkevésbé és a politikusok ahelyett, hogy eltörölnék az előítéleteket, inkább tovább erősítik azokat.

 

hnonline.sk – Ivan Mikloš: Smrtiaci koktail


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »