Halálos áldozata is van a Charlottville-i erőszaknak

Halálos áldozata is van a Charlottville-i erőszaknak

Lezuhant egy rendőrségi helikopter szombaton az Egyesült Államokban, a Virginia állambeli Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendőr meghalt – közölte a helyi rendőrség. A város volt a helyszíne ezen a napon az erőszakba torkollott szélsőjobboldali rendezvénynek.

Szükségállapotot rendelt el szombaton az Egyesült Államokban Virginia állam kormányzója, miután Charlottesville-ben erőszakba torkollt az a demonstráció, melyet Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen szerveztek szélsőjobboldali szervezetek. Egy valószínűleg szándékos autós gázolásban, amely az ellentüntetők ellen irányult, meghalt egy 32 éves nő, és legalább 19 ember megsérült – írja a BBC. Több forrás összesen 30 sérültről számol be, és egyes értesülések szerint az erőszaknak van még két halálos áldozata.

Az MTI beszámolója szerint a rendőrség elfogta a gázolót, egy 20 éves, fehér bőrű ohiói fiatalembert, és eljárást indított ellene gondatlanságból elkövetett emberölés, súlyos testi sértés okozása és cserbenhagyásos gázolás gyanújával.

Ugyancsak szombaton lezuhant egy rendőrségi helikopter Charlottesville közelében, és a rajta utazó két rendőr meghalt – közölte a helyi rendőrség. Az eset egy erdős területen történt, egy ház közelében, Albermale megyében. A földön tartózkodók közül nem sérült meg senki, a baleset okát még vizsgálják. Az AP hírügynökség azonban meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva jelentette, hogy a városbeli erőszakos cselekményeknek van közük a helikopterbalesethez, de beszámolóiból egyelőre nem derült ki, hogy milyen módon. A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a helikopter személyzete a tüntetéseket figyelte.

A The New York Times szerint a demonstrációt eredetileg délre hirdették meg a Virginia Egyetem kampuszára, de már kora reggel kaotikus volt a helyszínen a helyzet: a megjelent szélsőjobboldaliakat a Black Lives Matter, elsősorban afroamerikai diákokat tömörítő szervezet ellentüntetői várták, és bár a rendőrség igyekezett kordonokkal távol tartani egymástól a két tömeget, hamar verekedések alakultak ki.

A fehér pajzsokat, sisakokat viselő szélsőjobbosok „A zsidók nem viszik el Lee-t!” skandálással tüntettek, amire a Black Lives Matters aktivistái „Náci szemetek!”-kel válaszolt. A rendőrség könnygázt vetett be, többen – köztük egy rendőr is – megsérültek, letartóztatások is voltak.

http://mno.hu/

Virginia állam demokrata párti kormányzója sajtótájékoztatón a szélsőjobbosoknak azt üzente, menjenek haza. „Azért jöttetek ma ide, hogy ártsatok az embereknek, és ártottatok is nekik. De az üzenetem világos: erősebbek vagyunk, mint ti” – fogalmazott Terry McAuliffe. Hozzátette: úgy tesztek, mintha hazafiak lennétek, de nem vagytok azok. Elfogadhatatlannak nevezte a történteket – illetve a retorikát is – és közölte, hogy „a szólásszabadság nem az erőszak szabadságát jelenti”.

Donald Trump amerikai elnök közleményben ítélte el a gyűlöletet és az erőszakot, majd beszédet mondott a zavargások kapcsán. Később pedig részvétét nyilvánította a gázolásban meghalt nő és a helikopterbalesetben meghalt két rendőr hozzátartozóinak. Trump először Twitter-bejegyzésben ítélte el a jobboldali aktivisták és az ellentüntetők összecsapásakor történteket, és sürgette, hogy vessenek véget az erőszaknak, majd kora délután sajtónyilatkozatot is tett. „Össze kell fognunk és el kell ítélnünk ezt a gyűlöletet. Az Egyesült Államokban nincs helye az ilyesfajta erőszaknak. Gyerünk, fogjunk össze!” – írta mikroblog-bejegyzésében az elnök.

We ALL must be united & condemn all that hate stands for. There is no place for this kind of violence in America. Lets come together as one!— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2017. augusztus 12.

Kora délutáni sajtónyilatkozatában azt mondta: „a charlottesville-i incidensekben több oldal is hibás”. Ez utóbbi mondatáért az elnök számos bírálatot kapott politikusoktól, elsősorban demokrata pártbeliektől, polgárjogi aktivistáktól, de néhány republikánus pártbelitől is, mondván, hogy nem kifejezetten a szélsőjobbot, a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőket ítélte el.

„Elnök úr, a nevén kell neveznünk a gonoszt! Ezek olyan emberek, akik a fehérek felsőbbrendűségét hirdetik, és terrorcselekmény történt amerikai földön” – írta a Twitteren Cory Gardner republikánus szenátor, a párt egyik prominens tisztségviselője. Marco Rubio floridai szenátor így vélekedett: „A náciknak, a Ku Klux Klan (fajvédő) szervezetnek és a fehérek felsőbbrendűségét hirdetőknek semmi közük a hazafiassághoz. Amerika pont nem ilyen szeretne lenni.”

Nancy Pelosi, a képviselőházi demokrata kisebbség vezetője pedig Trumphoz címezve azt írta szintén a Twitteren: „Ismételje utánam a saját profilján: a fehér felsőbbrendűség hirdetése támadás az amerikai értékek ellen!”.

http://mno.hu/

A charlottesville-i városi tanács tagjai egyhangúlag felhatalmazták a rendőrkapitányt arra, hogy éjszakai kijárási tilalmat rendeljen el a helységben, de a rendőrkapitány egyelőre nem tette ezt meg.

Charlottesville liberális város hírében áll az elsöprő többségében konzervatív Virginia államban. A város vezetése az elmúlt időszakban több lépést is tett annak érdekében, hogy a nyilvános terektől – utcákról, középületek elől – eltüntesse a fajgyűlölő és rabszolgatartó múltra emlékeztető utcaneveket, táblákat, szobrokat. Új nevet kapott a Lee park is – ahol Lee tábornok eltávolítandó szobra áll -, és a másik konföderációs tábornokról, Thomas Jacksonról elnevezett parkot is átkeresztelték Igazság Parkjának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »