Halál a zsidókra – nem tágít a francia falu

Halál a zsidókra – nem tágít a francia falu

Levélben tett panaszt a francia belügyminiszternél a náci háborús bűnösöket üldöző Simon Wiesenthal Központ egy franciaországi falu ellen, amelynek a neve súlyosan sértő a zsidóságra nézve.

A központ nemzetközi ügyekért felelős vezetője, Shimon Samuels levelet írt Bernard Cazeneuve francia belügyminiszternek, s ebben leírja, hogy valósággal „sokkolta”, mikor tudomására jutott a franciaországi La-mort-aux-Juifs (jelentése: Halál a zsidókra) nevű falucska létezése.

„Megdöbbentő, hogy a nevet nem sikerült kiszúrni az elmúlt 70 évben Franciaország náci uralom alól való felszabadulása óta” – fogalmazott Samuels.

Hírdetés

A La-mort-aux-Juifs nevű település önkormányzati felügyeletét ellátó, Párizstól 100 kilométerre délre található, 289 lelkes Courtemaux polgármestere visszautasította a feltételezést, miszerint a falu csak a második világháború óta viseli jelenlegi nevét. „Ez nevetséges. A név mindig is létezett” – közölte Marie-Elizabeth Secretand. „Természetesen senki nincs a zsidók ellen, de nem lep meg, hogy a kérdés újra előjön” – tette hozzá.

A névváltoztatás az önkormányzati testület hatáskörébe tartozik, de Secretand szerint nem valószínű, hogy erre a közeljövőben sor kerülhet. „Miért változtatnánk meg egy olyan nevet, amely a középkorra vagy még régebbre nyúlik vissza? Tisztelnünk kell a régi neveket” – szögezte le a városvezető.

A probléma – ahogy arra Secretand is utalt – nem először merül fel. 1992-ben egy antirasszista egyesület fordult a francia belügyi tárca akkori vezetőjéhez, hogy változtassák meg a – gyakorlatilag egy tanyából és két lakóházból álló – falucska nevét. Májusban – ahogy arról a Múlt-kor is beszámolt – egy spanyolországi település lakói döntöttek úgy, hogy lecserélik a falujuk nevét, amely szintén sértette a zsidók érzékenységét.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »