Halábori falunap – tizenharmadszor

Hármas ünnep a Tisza-parti településen

Az alig valamivel több mint 700 lelket számláló Haláboron öt éve fordult elő utoljára, hogy a település közössége falunapon egybegyűljön, és egy jót szórakozzon együtt, így a Tisza-parti községre már igazán ráfért egy újabb közösségformáló és megerősítő program.

A vasárnapi falunap immáron a 13. volt a sorban, amit meg is említett köszöntőjében Tóth Győző, a Beregszászi Járási Tanács képviselője, az UMDSZ halábori alapszerveze-tének elnöke, de az első olyan, amely a községet több évtizeden át irányító Tóth Béla, egykori polgármester nélkül zajlott, aki hosszú betegség után az idén hunyt el. Érdemei nem merültek feledésbe, mivel a Kárpátaljai Megyei Tanács Halábor közössége érdekében kifejtett kimagasló tevékenységének megbecsülése és tisztelete jeléül posztumusz köszönő oklevelet adományozott számára, amit az ünnepség megnyitóján özvegy Tóth Béláné vehetett át.

A falunap díszvendége a Bajához közeli Csátalja község öt főnyi küldöttsége volt, akikkel a haláboriak nemrég kötöttek testvértelepülési szerződést, és akik nevében Király Sándor alpolgármester üdvözölte a helyieket. A házigazdák a halábori református templomot ábrázoló képpel kedveskedtek az anyaországi vendégeknek, akik cserébe egy díszes kerámiával válaszoltak, ami Csátalja címerét ábrázolja.

Üdvözölte a falunapra kilátogató mintegy kétszáz főnyi nézősereget a többi meghívott vendég is: Erdei Péter, beregszászi magyar konzul, Horváth László, a Beregszászi Járási Tanács alelnöke, Bimba Ferenc, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese, Jakab Lajos, a KMKSZ Beregszászi Járási Szervezetének elnökségi tagja, a járási tanács képviselője, Halász László, a járási közigazgatási hivatal művelődési osztályának vezetője, Szegedi Erika, Péter Csaba megyei képviselő tanácsadója, valamint Kádár Szilvia, a KMKSZ halábori alapszervezetének elnöke. A köszöntőkben elhangzott, hogy valójában hármas ünnepet ül a közösség, hiszen a falunap mellett államalapító királyunknak, Szent Istvánnak a napját méltatjuk, illetve Ukrajna függetlenségének évfordulóját is. Kádár Szilvia a Széchényi Alapítvány támogatásával összeállított névre szóló iskolacsomagokat ajándékozott a helyi általános iskolában az új tanévet most megkezdő nyolc elsősnek.

Az ünnepi megnyitót követően a kisbégányi Szivárvány kultúrcsoport, és a helyi kultúrház táncosai adtak elő különféle táncokat, Péter Andrea énekelt, versek hangzottak el.

Közben a színpad mellett lévő futballpályán Halábor – Badaló focimeccset rendeztek, ami békés döntetlennel zárult, de volt még 11-es rúgó verseny és tombola is. A tombolajáték főnyereménye, egy konyhai robotgép, a jövőben Bojcsuk Petronella konyhai készletét gazdagítja majd, de lehetett nyerni turmixgépet, vasalót és más értékes tárgyakat is.

Az esti órákhoz érve a helyi Halra Bor zenekar vette át a zenei irányítást, akik aztán kora hajnalig szórakoztatták a halábori falunap legkitartóbb vendégeit.

(felvégi)

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 34. számRovat: Kárpátinfo HetilapTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›HaláborCímkék: HaláborKárpátaljafalunapkultúrakárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »