Hálaadó szentmisét mutattak be a frissen végzett orvosokért Budapesten

Hálaadó szentmisét mutattak be a frissen végzett orvosokért Budapesten

A július 1-jei Semmelweis-napon, mely egyben a magyar egészségügy napja, 18 órakor a budapesti Szent István-bazilikában Snell György esztergom-budapesti segédpüspök celebrált hálaadó szentmisét a Semmelweis Egyetem friss diplomás hallgatóinak és családtagjaiknak, valamint az intézmény oktatóinak.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Július 1-jén másodszorra mutattak be hálaadó szentmisét a Szent István-bazilikában a Semmelweis Egyetemen frissen végzett orvosokért – csakúgy, mint az első alkalommal, idén is megtelt a bazilika a hálaadásra összegyűlt fiatal orvosokkal és családtagjaikkal.

A szertartás elején Snell György, a Szent István-bazilika plébánosa, a Szent Jobb őre elmondta, az elmúlt hat esztendőért kívánunk most hálát adni; a diákok erejéért, a szüleiknek adott kegyelmekért, amiknek köszönhetően támogatni tudták gyermekeiket, és tanáraikért, akik átadták tudásukat tanítványaiknak.


Jézus azért jött, hogy Isten végtelen irgalmáról biztosítsa az embereket; azt akarta, hogy boldog legyen az ember itt a földön és az örök életben – kezdte a püspök a homíliát. „Kedves ifjú doktorok” – szólította meg a bazilika plébánosa a frissen végzetteket –, Jézus számtalan csodát tett, többek között azért, hogy igazolja istenségét. Ha már csodát kellett tennie, a legelesettebbeket választotta, a betegeket gyógyította.

Méltó, hogy a fiatal orvosok Jézus áldásával induljanak pályájukon – hangsúlyozta Snell György –, majd hozzátette: „Jézus nem csupán betegségeket gyógyított, hanem az egész embert – ezt kérem tőletek is…” Az ember az, aki beteg; a szenvedő embert próbáljátok ne csak fizikailag gyógyítani, hanem emberségében fölemelni – kérte a friss diplomásokat.

Minden javukra válik azoknak, akik Istent szeretik – idézte a püspök Szent Pál a rómaiakhoz írt levelét a hálaadó szentmise végén, majd az Úr áldását kérte a fiatal orvosokra, most, amikor választott hivatásukban megkezdik szolgálatukat.


A magyar egészségügy napját (Semmelweis-nap) 1992 óta ünneplik Magyarországon. 1818-ban ezen a napon született Budán, a Tabánban Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében.

Ezen a napon minden évben szakmai elismeréseket adnak át az egészségügyben és ünnepi megemlékezéseket tartanak az ország területén. Az ünnepnap környékén adományozzák többek között a Semmelweis Egyetem Kopp Mária-médiadíját, a professor emerita és emeritus címeit, valamint ekkor nevezik ki az intézmény tisztségviselőit is.


A Semmelweis-nap alkalmából a Semmelweis Egyetemen rendezett ünnepségsorozat június 30-án Semmelweis Ignác szülőházánál, a mai Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár belső kertjében kezdődött; majd a megemlékezések következő helyszínén, a Belső Klinikai Tömb udvarán folytatódott, ahol koszorút helyeztek el Semmelweis szobránál.

Fotó: Lambert Attila

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »