Hála az ISIL-nek a Közel-Keleten csak zsidó évezredes emlékek maradnak

Háromezer éves asszír templomot robbantott fel az észak-iraki Kalhu romvárosában az Iszlám Állam egy általuk csütörtökön közzétett videó tanúsága szerint. Kalhu az időszámítás előtti XIII. században virágzó asszír város volt, melyet később az arabok Nimrudra kereszteltek át.Romjai 30 kilométerre délre fekszenek a mai Moszultól, amely 2014 júniusa óta az ISIS ellenőrzése alatt áll.

Magyar Menedék - Sitchin

Az ENSZ szerdán megerősítette, hogy a romvárosról készült műholdas felvételeken kiterjedt pusztítás látható Nabú, a babiloni bölcsesség istene templomának főbejáratánál.

Kalhu az időszámítás előtti XIII. században virágzó asszír város volt, melyet később az arabok Nimrudra kereszteltek át. Romjai 30 kilométerre délre fekszenek a mai Moszultól, amely 2014 júniusa óta az ISIS ellenőrzése alatt áll.

A videofelvételből nem derült ki, mikor készült, és az eredetisége sem erősíthető meg független forrásból. A videón az is látható, hogy a dzsihadisták buldózerrel pusztítják el az úgynevezett Nergal-kaput, amely az ókori Ninive történelmi városfalának része volt a mai Moszulban.

A felvételen egy szakállas férfi arról beszél: a pusztítás a bálványimádást hivatott megakadályozni. A szélsőségesek minden olyan ábrázolást bálványimádásnak tekintenek, amely az iszlám előtti időkből származik, s az általuk képviselt radikális szunnita iszlámon kívül minden vallást eretnekségnek tekintenek.

Amellett, hogy Észak-Irakban római és asszír kori műemlékeket pusztítottak el, a szomszédos Szíria Palmüra nevű romvárosában is ősi templomokat és épületeket robbantottak fel a szélsőségesek. Ugyanakkor feltételezik, hogy a terrorszervezet műkincsek eladásából is finanszírozza tevékenységét.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »