Hal helyett háló – így integrálnak a Nyugaton

Az Európai Unió több országában programozni tanítják a menekülteket, ezzel segítenék beilleszkedésüket a társadalomba.

Több olyan kezdeményezés is működik az Európai Unióban, amely a bevándorlók társadalomba való integrálását tűzte ki célul – az egyik, hogy programozni tanítják őket. A módszerről a Bloomberg számolt be egy Finnországban tanuló iraki, valamint egy Németországban tanuló szíriai fiatalemberről szóló riportjában.

Daniel Rahman, egy Helsinkiben működő munkaerő-közvetítő cég vezetője azután alapította meg másodmagával a Integrifyt, miután végigjárta a finnországi menekültközpontokat, és látta, hogy a kormányzat integrációs törekvései mennyire szerencsétlenek és működésképtelenek. Az emberek passzívak, kedvtelenek voltak, híján minden motivációnak – mondta a férfi.

Fontos a tanulásra való hajlandóság

Az Integrify célja, hogy visszaadja a bevándorlók reményét, hogy a szálláson kívül hasznos tudást is elsajátíthatnak. Maroknyi embert választanak ki angoltudásuk, számítógépes ismereteik, illetve a tanulásra való hajlandóságuk alapján, majd laptopokat adnak nekik, amelyeken napi nyolc órában, három hónap alatt elsajátíthatják a programozási nyelveket. Az oktatásban részt vevők a legtöbb tananyagot online érik el, az ismeretek elsajátítása főként a házi feladatokon keresztül, gyakorlás révén történik – olvasható a Bloomberg cikkében. A kezdeményezés másik alapítója, a Nord Software főnöke, Niklas Lahti úgy fogalmazott, szeretnének úgy tekinteni a menekültközpontokra mint szoftverfejlesztő intézményekre.

Hasonló képzés működik Berlinben is, amelynek célja ugyancsak az integráció a digitális tudás révén. A 2015 végén elindult ReDI School esetében is az angol nyelv ismerete és a tanulásra való hajlandóság a felvétel kulcsa, a kiválasztott diákokat pedig valamelyik német technológiai cég önkéntese tanítja programozni vasárnaponként, valamint további két este hetente. A Bloomberg azt írja, a program még a Facebook alapítójának figyelmét is felkeltette, aki meg is látogatta a berlini intézményt még februárban. Mark Zuckerberg később azt írta erről a Facebookján, hogy németországi tartózkodásának egyik fénypontja volt az intézmény felkeresése, és lenyűgözte a menekültek bátorsága és elszántsága.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »