Hajtóvadászat a harmadik tettes ellen

Hajtóvadászat a harmadik tettes ellen

Háromnapos gyász kezdődött ma Belgiumban a tegnapi brüsszeli merényletsorozat áldozatainak emlékére. A repülőtéren és a metróban történt robbantásokban összesen 34-en haltak meg és 250-en megsebesültek. Köztük van két magyar is, az ő állapotukat stabilizálták. A belga fővárosban csak részlegesen indult újra a tömegközlekedés, a nemzetközi reptér továbbra is zárva van. Az iskolák és állami intézmények viszont nyitva tartanak. Az éjjel több mint 30 házkutatást tartottak a hatóságok. A belga rendőrség hajtóvadászatot indított az ellen a férfi ellen, aki nem robbantotta fel magát a reptéren. Az amerikai hírszerzés szerint Európában újabb merényletek következhetnek.

Spontán kezdődött a megemlékezés a brüsszeli tőzsdepalota előtt kedd délután. Aztán estére már hivatalos virrasztássá vált. A kedd reggeli merényletet az Iszlám Állam vállalta magára, 4 nappal azután, hogy a belga hatóságok letartóztatták a párizsi merényletek kitervelőjét. „Nem vagyok meglepődve. Az elmúlt napok eseményei alapján ez várható volt. Ami tavaly Franciaországban történt, az megmutatta, hogy az európai embereknek másként kell hozzáállni a terrorizmushoz, nekünk, brüsszelieknek is” – mondta egy helyi férfi.

Kedd reggel először a zaventemi nemzetközi reptéren robbant két bomba, egy óra múlva a metróban robbantottak. A repteret átvizsgáló orvosszakértők szerint az elkövetők szögekkel és repeszekkel teletömött bőröndöket hoztak működésbe. „Vegyes érzelmekkel viszonyulok ehhez a naphoz. Együtt érzünk az áldozatokkal és hozzátartozókkal. Másrészt viszont nem adjuk meg magunkat a terroristáknak. Lehet, hogy el akarják pusztítani a társadalmunkat, az értékrendünket, de ezt a harcot mi fogjuk megnyerni” – fogalmazott Jan Jambon belga belügyminiszter.

Az elkövetőkről egy képet hozták nyilvánosságra. A 24 éves férfi nem robbantotta fel magát, feltehetően pánikba esett és elmenekült a helyszínről, őt most is keresik.

Éjjel több mint 30 házkutatás volt országszerte. Átvizsgálták azt a lakást is, ahonnan az elkövetők indultak. Egy másik helyszínen újabb merénylethez használható bombaalkatrészeket találtak. A repülőtéren is találtak egy fel nem robbant bombát és egy Kalasnyikovot. „Az egész ország gyászol. Március 22-e ezután nem olyan nap lesz, mint a többi. Életeket tettek tönkre, mély sebeket okoztak ezek a gyáva és felkavaró bűncselekmények” – nyilatkozta kétnyelvű tévéüzenetében a belga király.

Még egy bombát robbantottak volna?

Belgiumban a legmagasabb szintű terrorkészültséget vezették be és háromnapos nemzeti gyász kezdődött. A zaventemi reptér zárva van, a tömegközlekedés és az állami intézmények, köztük az iskolák, csak részlegesen üzemelnek. A legtöbb üzlet, iskola, üzlet nyitva van – jelentette brüsszeli tudósítónk. Több iskolában azonban azt kérik, hogy a szülők délután vigyék haza a gyerekeket, mivel a napközis foglalkozást nem tudják biztosítani. Részben újraindult a tömegközlekedés. A cégeknél azt kérik a beosztottaktól, hogyha lehetséges, otthonról dolgozzanak. Jelentkezett az a taxis, aki kivitte az elkövetőket a reptérre. A három személy, 5 csomag nem fért be a kocsiba, így egy csomagot a lakáson hagytak. Vélhetően ezt is fel akarták robbantani. A házkutatás során nemcsak ezt a csomagot, de még az Iszlám Állam zászlaját is megtalálták.

A magyar külügyminisztérium azt kérte, hogy aki teheti, ne utazzon Brüsszelbe.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »