Hajrá, Leoncio! Éljen Januária!

Hajrá, Leoncio! Éljen Januária!

Elindult Andy Vajna szappanopera-adója. Még Isaura nevét is magyarították, nehogy már ne tudjuk kiejteni.

Bár az éles próbaadások már februárban elindultak, a Magyar Televízió hivatalosan 1957. május 1-jén sugározta első műsorát, a forradalom után néhány hónappal a váratlanul nagy sikerű felvonulást. Ehhez a történelmi eseményhez zárkóztunk fel múlt vasárnap. Hiszik vagy sem, augusztus 14-e piros betűs ünnepe lesz a magyar televíziózás történetének, amit évtizedek múltán is könnyes szemmel emlegetnek majd: elindult Andy Vajna szappanopera-adója, az Izaura Tv.

A TV2-csoport nagyszabású portfóliófejlesztésének köszönhetően a filmügyi kormánybiztos és kaszinóügyi biztos egy rakás új adót – az Izaura mellett sport-, mozi- és zenecsatornát – zúdít az eddigi hatszáz csatorna mellett látványosan unatkozó közönségre. Méghozzá módfelett stílusosan. Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. tavaly több mint 13 milliárd forintos – feltehetően állami – hitelt kapott, és az állami tulajdonban lévő, Szijjártó Péter által felügyelt Eximbank idén is pumpálja a pénzt a szivaros üzletemberbe. Vagyis, és nyugodt szívvel legyünk demagógok: Vajna a saját pénzünkből kínál nekünk néznivalót.

Gondolom, sokan emlékeznek még rá, hogy a csupaszív magyar közönség annak idején gyűjtést szervezett a Rabszolgasors főhőse, Isaura (Lucélia Santos) megsegítésére. Ez talán csak városi legenda, de még így is bámulatosan rímel a mostani esetre. Ezúttal ugyanis Vajnát segítettük ki a bajból a milliárdokkal. Bár a jelenlegi hatalom nagyvonalúságát jelzi, hogy erről még csak nem is szóltak nekünk. Megkíméltek minket a jótékonykodással járó indokolatlan büszkeségtől.

Ezek után szinte mellékes, hogy az egykor sikeres producer Romániába viszi adóit. Ott ugyanis alig kell műsor-szolgáltatási díjat fizetni. S elkerülhető, hogy a hazai Médiatanács kínos büntetéseket fizettessen az Izaura Tv-vel, ha túltolják a romantikát. Ez már önmagában vetekszik egy szappanopera forgatókönyvével, elég csak ízlelgetni: az állam közpénzen megvásárolta Vajnának a TV2-t, majd újabb milliárdokat szuszakol bele, erre a filmcézár fogja az egész hóbelevancot, s elköltözteti a szomszédba.

Persze a telenovellák rajongóinak ez édesmindegy, ők így is, úgy is odakapcsolnak az Izaura Tv-re. Talán az sem bántja majd a szemüket, hogy Vajnáék még Isaura nevét is magyarították, nehogy már ne tudjuk kiejteni. A rulettasztalok Rambója pompásan megtanulta: mindegy, milyen gátlás- és stílustalan a módszer, ha a végeredmény pénzt hoz. Márpedig az igényességet hírből sem ismerő szappanoperák biztosan jól fialnak majd.

És ha azt vesszük, mennyi pénzt áldozott az állam Andy Vajnára, nehéz nem arra gondolnunk, hogy jelenleg ez a hivatalos kulturális portfólió: sport és telenovella. Erre van szükség, hogy a tömegek legalább olyan vidámak és felszabadultak legyenek, mint a felvonulók 1957. május 1-jén.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 16.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »