Habsburg light? Sebastian Kurz új Ausztriája

Habsburg light? Sebastian Kurz új Ausztriája

 

DIE WELT

A cikk saját összefoglalója („lead”):

Kurz, Ausztria valószínű  új kancellárja minden bizonnyal új hatalmi tényező lesz az EU-ban. Ennek során a régi partnerségeket mind Kelet-, mind Dél-Európában fel tudja használni – mint egy Habsburg K. u. K.-stratéga.

Hírdetés

Cikk kezdete (szó szerint):

Vajon Ausztria új kormánya az országot Kelet felé akarja kiigazítani? Az alpesi köztársaság Sebastian Kurz választási győzelme után kereszténydemokrata ÖVP-jével és a jobboldali nacionalista FPÖ sikerével új irány előtt áll a kül-, biztonság- és bevándorláspolitikában. A kérdés csak ez: milyen mélyrehatóan tud Kurz szövetségi kancellár szakítani Bécs nyugati kötődésével az Európai Unión belül?

Heinz-Christian Strache FPÖ csúcsjelölt a választási kampányban követelte a csatlakozást a Közép- és kelet-európai Visegrád-csoporthoz, ami azt jelentené,  hogy Ausztria hivatalosan szövetségre lépne Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Jeroslaw Kaczynski lengyel ’elnök’ vagy az éppen most Csehországban Andrey Babis milliárdosnak a parlamenti választásoknál oly sikeres, populista pártja körül csoportosuló iszlám- és bevándorláskritikusokkal. A választások utáni első brüsszeli útjánál Kurz ezen félelmeknek azonnal kihúzta a fogát: az ő mandátuma alatt nem lesz csatlakozás Visegrádhoz.

/Akinek a cikk gondolatmenete logikailag egy picit kusza, talán igaza van./


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »