„Háborúban állunk”

„Háborúban állunk”

84-re emelkedett a nizzai terrortámadás halálos áldozatainak száma. Éjjel a francia riviérán egy teherautó hajtott a tömegbe – a július 14-i nemzeti ünnepen százezren nézték a tűzijátékot. A sofőr két kilométeren keresztül tolta a tömeget, és közben közéjük lőtt. Több mint százan sebesültek meg, köztük egy magyar nő is. A rendőrök végül lelőtték a kamionsofőrt.

Rémült emberek menekültek Nizzában. Egy kamion hajtott bele a francia riviérán a július 14-i nemzeti ünnepen a tűzijátékot néző tömegbe. A parti sétányon holttestek feküdtek mindenhol. „A mentől fél órával később érkeztek. egy nagy kamion jött és behajtott az emberek közé. mindenki közé. nem volt biztonsági személyzet, 25 percébe tellett a tűzoltóknak vagy fél órájába megérkezni. Mi segítettünk. Itt a sétányon történt. Aztán lövöldözések voltak” – számolt be a történtekről az egyik szemtanú.

Az elkövetőt a 31 éves francia-tunéziai kettős állampolgárságú férfit a rendőrök tűzharc közben lelőtték. A férfi a rendőrség látóterében volt, korábban elkövetett erőszakos bűncselekmények miatt, de a terrorizmussal való kapcsolatot nem tudták bizonyítani. Kamionjában fegyverutánzatokat és egy működésképtelen gránátot is találtak.

„Itt vagyunk a mediterrán egyetemi központban, ahol krízis központot nyitottunk, ahol az áldozatokkal foglalkozunk és próbálunk segíteni az embereknek. köszönet illet mindenkit, aki segített idehozni az embereket, fogja a kezüket ezekben a szörnyű pillanatokban, ami a valaha ismert legnagyobb tragédia a városunk modernkori történelmében” – közölte Christian Estrosi a régió elnöke.

A francia elnök terrorcselekménynek nyilvánította a nizzai támadást. Péntek hajnalban válságtanácskozást tartott a francia kormány. „Úgy döntöttem, hogy a rendkívüli állapotot, aminek Július 26-án vége lett volna, további három hónappal meghosszabbítom. Erről törvényjavaslatot nyújtunk be a parlamentnek a következő héten. Semmi sem tántoríthat el minket a terrorizmus elleni harcunktól. És megismétlem: megerősítjük a jelenlétünket Szíriában és Irakban. És pontosan azokra fogunk lecsapni, akik ránk vadásznak a saját földünkön” – mondta Francois Hollande francia elnök.

A halálos áldozatok száma folyamatosan változik. A sérültek, közt gyermekek is vannak.

„Az elmúlt napokban és hetekben óriási nyomás alatt és hatalmas mozgósításban voltunk az Európa Bajnokság miatt. Miután vége lett úgy éreztem, hogy voltak nehézségek, amit jeleztem is az egységeinknek, amikor arra emlékeztettem őket, hogy a mozgósítást és az éberséget fenn kell tartani, mert háborúban állunk a terroristákkal, akik bántani akarnak minket minden áron és legerőszakosabb eszközökkel” – mondta Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

Nem lankadhat a figyelem

Hihetetlen erővel kezdte meg a francia titkosszolgálat és a rendőrség, hiába járatták csúcsra az Európa-bajnokság alatt a készültséget, a figyelem nem lankadhat, mondta Tarjányi Péter. A Hír TV-nek nyilatkozó szakértő szerint valószínűleg várható egy új „ terror-ellenes” csomag, ami tovább szigorítja a jelenlegi szabályokat, biztonsági előírásokat. A módszerrel kapcsolatban Izraelt hozta fel példának, 2015-ben buszmegállókba hajtottak bele.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »