Háború, homoszexualitás, szélsőségek

Háború, homoszexualitás, szélsőségek

A háborús tudósításairól ismert Carolin Emcke kapta idén német békedíjat, amelyet vasárnap vehet át Frankfurtban. A legtöbben üdvözlik a díjazását, csak a Die Welt szerint született unalmas döntés.

Carolin Emcke fellép a kisebbségek jogaiért és a politikai szélsőségek ellen, könyvet írt saját homoszexualitásáról és arról, milyen társadalmi megkülönböztetést szenvedett el a coming out után.

Legújabb, októberben megjelent kötetében, a Gegen den Hass (A gyűlölet ellen) pedig arról ír, hogyan válik a gyűlöletbeszéd szalonképessé Németországban. Az Egyesült Államokban történt, fehér rendőrök által elkövetett, feketék elleni erőszakos tetteket és az Iszlám Állam ideológiáját is elemzi; a könyvben azt vizsgálja, hogyan keletkezik a gyűlölet. Korábban a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakcióról is írt egy könyvet Stumme Gewalt (Néma erőszak) címmel.

A német Der Tagesspiegelnek adott interjúban azt mondta:

inkább lesz politikailag korrekt, mint erkölcsileg infantilis.

Az esszéista, újságíró, háborús tudósító idén megkapta a német könyvszakma békedíját, amelyet vasárnap vehet át Frankfurtban a könyvvásáron.

„Körülbelül annyira eredeti ötlet, mint ha valaki azt mondaná: a Bambi édes” – így kommentálta a Die Welt a hírt a díj odaítélésekor.

Hírdetés

„Nagyon-nagyon eredeti választás” – írta ironikusan a konzervatív napilap. Szerintük teljesen jogos és nagyon unalmas döntés született.

„Emcke olyan író, akit a modern értelmiség egyértelműen a jó oldalra sorol, bátran ki lehet posztolni a Facebookra, mielőtt még kitenné az ember, milyen mélyen sokkolta a brexit és hogy milyen fura Donald Trump frizurája” – vagyis még a többi közhely előtt. A cikk egyébként nagyon szemtelenül tálalja az Emcke-jelenséget. Azt írja, hogy Emckének bölcs bagolyszeme van, és mindent nagyon helyesen és nagyon jól tesz. „Még véletlenül sem szeretne mások szenvedéséből esztétikai tapasztalatot fabrikálni vagy erkölcsi tekintélyként feltüntetni magát” – értsd: dehogynem.

Ezt a negatív reakciót leszámítva viszont általános elismerés övezi a korábban a Der Spiegel, majd a Die Zeit hetilapoknál dolgozó Carolin Emckét, aki szabadúszó újságíró, de a Süddeutsche Zeitungnál van egy állandó, heti rovata. A díj odaítélésében nagy szerepet játszottak háborús tudósításai.

Gyakran tudósít háború és krízis sújtotta övezetekből, Afganisztánból, Pakisztánból, Irakból és a Gázai övezetből.

Első nagy sikert aratott könyve, a Von den Kriegen (A háborúkról) is erről szólt. „Esszéiben és háborús tudósításaiban nagyon személyesen ír arról, hogy az erőszak, a gyűlölet és a némaság hogyan képes megváltoztatni az embert” – írta a díj odaítélésekor indoklásában a német könyvkiadók és könyvterjesztők egyesülete.

A békedíj a német irodalmi-tudományos élet egyik legfontosabb elismerése. A német könyvkiadók és könyvterjesztők egyesülete ítéli oda 1950 óta. Minden évben a frankfurti könyvvásár zárónapján adják át, idén október 23-án, vasárnap.

Az eddigi díjazottak között ott találjuk Jürgen Habermas német szociológust, filozófust – Carolin Emcke egyébként nála tanult – és Susan Sontag amerikai esszéistát. Múlt évben a német–iráni író, publicista Navid Kermani kapta az elismerést. Külföldi alkotó is kaphat békedíjat, eddig két magyar kapta meg, 1991-ben Konrád György, 2004-ben Esterházy Péter.

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »