Háborogtak az MSZP-sek, aztán csatlakoztak a pedagógustüntetéshez

Háborogtak az MSZP-sek, aztán csatlakoztak a pedagógustüntetéshez

MTI nyomán

Az MSZP a köztársaságot, a nép jogát a népszavazáshoz, a közpénzből fenntartott média függetlenségét és “az ottani szégyenteljes cenzúra eltörlését” követelte a Nemzeti Választási Iroda épülete előtt tartott tüntetésen.

Nyakó István, a már-már feledésbe merült, ám a választási irodánál történtek óta az MSZP hősévé váló politikusa azt mondta: “követelni jöttünk és nem ünnepelni”. Felidézte: 1848. március 15-én Budapest népe sem ünnepelni ment az utcákra, hanem követelni a köztársaságot, polgárjogokat, a sajtó szabadságát, a cenzúra eltörlését.
 
Az ellenzéki politikus összefogásra hívta fel a megjelenteket, hogy kiharcolják “a nép szavazásának a szabadságát”, a népszavazást a vasárnapi zárva tartás eltörléséről. Amikor a Kúria dönt a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazás ügyében, “itt fogjuk várni az NVI előtt a döntést és sokan leszünk” – mondta.
 
Nyakó István – aki sikertelenül próbált népszavazási kezdeményezést benyújtani a vasárnapi zárva tartás ügyében – utalt arra, hogy folyamatban van a földügyben kezdeményezett népszavazási kérdésük aláírásgyűjtése és arra kért mindenkit, ha lesz népszavazás, menjenek el és voksoljanak. 
 
A politikus nagy tapsot kért a résztvevőktől a független magyar sajtónak, ez – mint mondta – ma a demokraták “utolsó védőbástyája”, amely leleplezi az Orbán-kormány visszásságait. 
 
Szemezgetünk a többi beszédből is:
 
Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettese szerint a kormány sárba tiporja Magyarország polgárainak szabadságjogait. Tudatosan építik le az oktatást és hoznak létre egy olyan rendszert, ahol csak a kiválasztottak gyermekei kerülhetnek egyetemre. 
 
Totyik Tamás tanár szerint ha ma nem tudnak összefogni és “karöltve harcolni a végletekig megosztott magyar társadalom érdekeiben”, akkor a hatalom bármit megtehet velünk és gyermekeinkkel is. Szólt arról is: minden pedagógus nagyon büszke, hogy a szülők és gyerekek tiltakoznak a rendszer ellen. 
 
Görög Ákos 17 éves gimnazista az MTI beszámolója szerint iskolai tapasztalatairól beszélt, érdekes lehetett.
 
Kunhalmi Ágnes szerint  az embereknek elegük van az önző, öntelt politikából, és “abból, hogy gyengeelméjűnek, debilnek néznek bennünket”.
 
A budapesti elnök is beszélt az NVI székházában február 23-án történtekről. Azt mondta, “mélyen gyáva és hitvány politikai rendszer” az, ahol “az újra és újra feltörni próbáló demokráciák előtt az utat kopaszokkal torlaszolják el”. Hozzátette: a kormány a kétharmados többséget csak kamu- és bizniszpártok segítségével tudta megszerezni, “ellopták a kétharmadot és új törvényt alkotva ellopták Budapestet is”, de “mindenért meg fognak fizetni”. 
 
Az NVI épülete előtt a színpadon kockás zászlók voltak, az úttestet és a járdát elfoglaló tömegben az MSZP zászlóit tartották a magasba. A rendezvény végén Nyakó István jelezte: csatlakozik a tanárok tüntetéséhez és erre biztatta a jelenlévőket is. 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »