Habony után Csányi keveredhetett festménybotrányba

Habony után Csányi keveredhetett festménybotrányba

Havonta 2117 forintos egységárért kölcsönöz 32 festményt a Magyar Nemzeti Galériából egy Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó egykori állami cég.

Az akkor még állami tulajdonú Bóly Mezőgazdasági Zrt. 1993-ban kötött szerződést a Magyar Nemzeti Galériával 32 – addig raktárban porosodó – festmény ingyenes kölcsönzéséről – írja az Átlátszó. 2007-ben sok áttéten keresztül kaparintotta meg a céget az OTP-vezér MLSZ-elnök Csányi Sándor, 2010 óta pedig már fizet is a festményekért.

No nem túl sokat: darabjáért 2117 forintot fizet havonta, azaz összesen 67 744 forintot egy hónapban. A magyar festők műveinek összértéke 27,1 millió forint, 33 éven át kellene fizetni a bérleti díjat, hogy el lehessen érni a festmények értékét. Azaz már csak 27 év!

A festmények egyébként a Bóly Mezőgazdasági Zrt. központi irodaházának tárgyalótermeiben, irodáiban és a békáspusztai vadászházban lógnak a falakon.

Habony is szereti a festményeket

Még 2015 végén robbant ki a kölcsönzési botrány, amelyről februárban bizonyosodott be: a Szépművészetiből baráti áron kapott kölcsönbe több festményt a Brand Lab, amelyben 2010-ig Habony Árpád testvére, Habony Mária is tulajdonos volt. Ezután sorra derült ki több dolog: a Szépművészeti igazgatója, Baán László volt Habony esküvői tanúja, és ingyen tarthatták az esküvőt a múzeumban, valamint olyan sajtóinformációk is napvilágot láttak, miszerint az igazgatói pályázatánál is segített Habony cége Baánnak.

Mindenkire másként hatnak a műalkotások. Dosztojevszkij egy átmulatott bázeli éjszaka után Hans Holbein halott Krisztusát látva kis híján epilepsziás rohamot kapott. A görcs végül elmaradt, a megrendülés azonban egy életre szólt, és A félkegyelmű révén irodalmi formát is öltött. A regényben Miskin herceg így kiált föl a festmény előtt: „De hát ennek a képnek a láttára némelyik ember még a hitét is elveszítheti!” – olvassa el a Magyar Nemzet február 24-i véleménycikkét!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »