Habony-érdekeket vélnek felfedezni a Liget-projekt mögött

Habony-érdekeket vélnek felfedezni a Liget-projekt mögött

Baán László, a Liget-projektért felelős kormánybiztos lemondását és a beruházás leállítását követelik azok a civilek, akik egy hónapja táboroznak a Városligetben. A ligetvédők azt mondják, hogy a projekt mögött álló érdekcsoportok Habony Árpádhoz, a kormányfő bizalmasához köthetők.

A Liget Budapest-projekt mögött álló érdekcsoportok Habony Árpádhoz, a kormányfő tanácsadójához köthetők – mondják sajtóhírek alapján a ligetvédők. Egyikük arra emlékeztetett, hogy Baán László ingyen adta oda a Szépművészeti Múzeumot Habony lakodalmához, és később az is kiderült, hogy a miniszterelnök bizalmasának értékes festményeket is kölcsönzött.

„Felszólítjuk Baán Lászlót, hogy mondjon le. Mondjon le a Liget-projektről úgy általában, teljesen! Felszólítjuk a magyar kormányt, Orbán Viktort, Szalay-Bobrovniczky Kristófot, Habony Árpádot, hogy álljanak el a Liget-projekttől, ne itt költsenek el 250 milliárd forint közpénzt azzal a címmel, hogy megújítják a Városligetet!” – mondta Csák Gergely, a Legyen a Liget a Kertem csoport aktivistája.

A ligetvédők kedden a Tilos Rádió élő adásában vitatkoztak a beruházó képviselőivel.

– Öt munkaterületet szeretnénk körülbelül májusban átadni.
– És hogyha olyan erős lesz a civil tiltakozás, hogy…
– Akkor négyet fogunk.
– Akkor négyet?
– És hogyha annyira erős lesz?

– Akkor nullát… hát most én…
– Köszönjük, ez az első eredmény.

„Történelmi vitát folytattunk a Tilos Rádió élő adásában, amelyben Sághi Attila, a Városliget Zrt. műszaki vezetője kimondta azt, hogy amennyiben a ligetvédők kellően ellenállnak, akkor adott esetben lemondanak a zeneháza-projektről, és további kérdésünkre, hogy amennyiben a ligetvédők még ennél nagyobb mértékben is ellen fognak állni, akár a nullaépületes terv is előfordulhat” – összegezte a beszélgetést Gayer Zoltán, a Legyen a Liget a Kertem csoport aktivistája.

Nem mondanak le a zene házáról a Városliget Zrt. műszaki igazgatója szerint. Az új kulturális központ a Budapesti Nemzetközi Vásár egykori épületei helyén épülne meg. „Munka nem történik, de a tegnapi nap is arról szólt, hogy próbálunk egyeztetni, mindent elmondtunk, hogy milyen területen vagyunk kompromisszumkészek, tehát magában a projektben ez olyan, mintha a sebész abbahagyná a műtétet, ahogy látszik, föl van nyitva a hasfal, ezt a beruházást valamilyen módon folytatni kell, tehát nekünk nyilvánvalóan az a célunk, hogy a lehető legkisebb konfliktussal a legnagyobb értelmes kompromisszum mentén folytassuk a beruházást” – fejtette ki Sághi Attila.

A ligetvédők egy hónapja akadályozták meg, hogy a Főkert munkatársai kivágják a városligeti fákat. A civil aktivisták azóta is a helyszínen vannak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »