„Ha visszamegyek Etiópiába, szerintem megölnek”

„Ha visszamegyek Etiópiába, szerintem megölnek”

Az etióp maratoni futó, Feyisa Lilesa ezüstérmet szerzett a riói olimpián, de a sikere ellenére nem lehet boldog, mert hazájában akár ki is végezhetik. Lilesa, amint közelébe ért a célszalagnak, keresztbe tette a két alkarját a feje fölött, ezzel tiltakozva a hazájában zajló elnyomás és az ártatlan emberek bebörtönzése ellen.

„A népemért tiltakoztam. Az összes rokonom börtönben van. Félek, hogy ha beszélek velük, akkor baj lesz. Ha beszélsz, megölnek” – mondta a futó az NSO beszámolója szerint. Lilesa tisztában van vele, hogy tiltakozásának következményei lesznek, ha visszatér hazájába.

„Ha visszamegyek Etiópiába, akkor elképzelhető, hogy kivégeznek. Ha nem, akkor talán csak börtönbe kerülök. Ha oda sem, akkor már a reptéren megtagadják, hogy belépjek a hazámba. Ezek után lehet, hogy egy másik országba kell mennem. Ez egy borzalmas kormány, és sajnos az amerikai, az angol és a francia kormány azzal csak támogatja, hogy fegyvereket ad neki, amellyel emberek ezreit ölik meg” – tette hozzá Feyisa Lilesa, aki a verseny utáni éremátadáson és a sajtótájékoztatón is keresztbe tett karokkal tiltakozott.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »