Ha segíti a határsértőket, ön embercsempész

A román határrendőrség felhívást intézett az ország nyugati, Magyarországgal határos megyéinek lakosaihoz, amelyben arra figyelmezteti őket, hogy embercsempészésnek minősül és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható a határsértő migránsok segítése.

A hatóság honlapján szerdán megjelent közlemény szerint az utóbbi időben megszaporodtak az olyan esetek, amikor román állampolgárok segítettek migránsoknak vagy Romániától előzőleg menedéket igénylő külföldieknek abban, hogy megpróbálják illegálisan átlépni az ország nyugati határát. Az esetek többségében a migránsok Temes, Arad és Bihar megyei taxisokhoz vagy fuvarosokhoz fordultak, a szokásos viteldíjat meghaladó összeget ajánlva fel a fuvarért és a határ illegális átlépését megkönnyítő információkért.

A határrendőrség arra figyelmezteti az alkalmi és hivatásos fuvarozókat, hogy ha valaki ilyen igénnyel fordul hozzájuk, azonnal értesítsék a hatóságokat, az államhatár illegális átlépéséhez nyújtott segítséget ugyanis kettőtől hét évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik Romániában. Amennyiben a határsértőt anyagi előnyszerzés érdekében segítik, az embercsempész háromtól tíz évig terjedő szabadságvesztésre számíthat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »