Ha nem újpesti vagy fradista vagy, most megfizetsz!

Akit szimplán a futball szeretete hajtana ki a Groupama Arénába jövő szombaton, 8-20 ezer forintot kell leszurkolnia a jegyért.

Május 7., Újpest-Ferencváros a Magyar Kupa döntőjében. 83 éve nem volt példa ilyen párosításra, a két csapat szurkolói óriási várakozással tekintenek a meccsre. Meg persze a semleges szurkolók, akik a magyar fociért még annak jelenlegi lepusztult állapotában is képesek rajongani. A lila-fehér és a zöld-fehér drukkerek mellett ezért érte őket is hideg zuhanyként a Magyar Labdarúgó Szövetség határozata, mely szerint a fináléra „az MLSZ által szervezett eseményeken alkalmazott gyakorlattól eltérően” csak szurkolói kártyával lehet jegyet váltani. A semleges drukkerek is vehetnek persze jegyet futballkártyával vagy saját csapatuk szurkolói kártyájával – a VIP-szektorokba potom 8-12-20 ezerért.

A szövetség többek között a szurkolók hangját meghallva döntött úgy tavaly nyáron, hogy eltörli a klubkártya-kötelezettséget, így a futballszeretők simán személyes adataik megadásával jegyet válthattak a bajnokikra. Sőt, a válogatott meccsekre előírt futballkártyáról is lemondott a Csányi-vezetés, amit a drukkerek egy része nagy örömmel fogadott. A kupadöntőre viszont újra elő kell venni a fiókból az igazolványokat, ami elég sok szurkolónak elveheti majd a kedvét attól, hogy kilátogasson a Groupama Arénába.

Az ultrák miatt van az egész?

Rögtön azután, hogy az MLSZ határozata napvilágot látott, megszülettek az első konspirációk arról, hogy a dolog mögött Kubatov Gábor áll. A Ferencváros elnöke régóta haragban áll csapata ultráival, akik bojkottálják a zöld-fehérek meccseit, és finoman szólva sem kedvelik a „civilben” Fidesz-alelnökként dolgozó Kubatovot. A kupadöntőt viszont az MLSZ szervezi, nem a Fradi, így pedig lehetőség nyílt volna rá, hogy a kemény mag ezúttal tiszteletét tegye a stadionban anélkül, hogy klubkártyát kérnének tőlük, vagy hogy rá kellene tenniük a vénaszkennerre a kezüket. A döntés nyomán erre senkinek sem lesz lehetősége.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy vajon mely országból vette át az MLSZ a most alkalmazott megoldást? Tegyük fel például, hogy az FA Kupa döntőjébe, melynek hagyományos helyszíne a londoni Wembley Stadion, a Manchester United és a Newcastle jut be. Mindkét csapat szurkolói megkapják a maguk 30-30 ezer jegyét, ezt klubkártyájuk segítségével válthatják ki. A maradék 30 ezer jegyet elvileg szabadon felvásárolhatja bárki, de csak akkor, ha van Manchester United- vagy Newcastle-kártyája. Az Arsenal-, West Ham, Tottenham-drukkerek vélhetőleg nem kezdenek el tolongani neten, vagy az Old Trafford és a St. James Park jegypénztárainál. Van persze még egy választásuk, többszörös áron vásárolhatnak belépőt a VIP-szektorokba.

Az MLSZ a szurkolók biztonságára hivatkozik, ami jogos: szeretnék megakadályozni, hogy balhés fradisták szivárogjanak be az újpesti szektorokba vagy újpesti huligánok támadjanak a zöld-fehérekre. Viszont épp azzal állít ki magáról szegénységi bizonyítványt, hogy nem tudja garantálni a biztonságot, ha nem csak lila-fehér és zöld-fehér drukkereket enged be a stadionba, hanem a semleges nézőket is.

Ezt más országok kupadöntőinek helyszínén nem egyszer sikerült már megoldani a rendezőknek.

Az MLSZ-nél furcsa választ adtak arra a kérdésünkre, hogy miért nem gondoltak a sima szurkolókra, akik klubszínektől függetlenül csupán ki szeretnének menni a mérkőzésre. Arra hivatkoztak, hogy maguk a klubok állapodtak meg abban, miszerint ne legyen semleges szektor, hiszen a saját szurkolóik megtöltik majd a rendelkezésükre álló lelátórészt. 8600+8600 az 17200, a Groupama viszont 22500 fő befogadására képes, így még az ütközőszektor üresen hagyása mellett is helyet tudna foglalni az arénában további 2-3000 ember, az érvelés tehát sántít.

Úgy tűnik, jó néhány széksor üresen marad majd, a VIP-lelátót viszont eláraszthatják a Vasas-, MTK-, Diósgyőr vagy éppen Videoton-drukkerek, ha mélyen belenyúlnak a pénztárcájukba. A szövetség 2500, 3500, 4500, 6500 és 8000 forintért árulja majd a jegyeket, a VIP bronz szektorokba 12 000, a VIP Goldba 20 000 forintért lehet majd bejutni. Persze számukra is van menekülőút: csak ki kell váltaniuk az FTC- vagy az Újpest-kártyát, és már mehetnek is be valamelyik kapu mögötti szektorba. Biztosan tárt karokkal várnák őket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »