Ha nagy a baj, a kék cinegék énekelnek

Életveszélyben is elkezdenek énekelni a kék cinegék, ráadásul a tojók is – állapították meg bécsi szakértők.

A Journal of Ornithology című szaklapban bemutatott tanulmány szerint először sikerült bizonyítani, hogy a nőstény kék cinegék is énekelni kezdenek, ha ragadozó madár fenyegeti őket jelenlétével. Korábban a tudomány azt feltételezte, hogy a madarak éneke elsősorban a társkeresést vagy a versengést szolgálja.

Sokáig úgy vélték, hogy elsősorban a hímek dalolnak, a tojók ritkábban hallatják hangjukat. A kék cinege esetében azonban mindkét nemnél többféle éneklési minta is megfigyelhető, ami arra utal, hogy daluk nemcsak a párkeresésnél és rivalizálásnál kap szerepet.

Bátorságot és összetartozást sugalló ének

Herbert Hoi és Katharina Mahr, a Bécsi Állatorvosi Egyetem Konrad Lorenz Összehasonlító Viselkedéskutató Intézetének munkatársai ragadozók – karvalyok és erdei siklók – utánzatát helyezték ki a kék cinegék közelében, hogy valamilyen reakciót váltsanak ki a fészekalját felügyelő állatokból. A tojók énekelni kezdtek a ragadozó láttán, daluk ereje megközelítette a szintén a közelben tartózkodó hímét.

Mindkét nem tagjai csak a ragadozó madárra reagáltak, az erdei siklóra nem. A tudósok szerint ennek az az oka, hogy míg a karvaly a kifejlett madarakra is veszélyt jelent, a sikló csak a fészekalját támadhatja meg.

Azt, hogy a kékcinege-tojók is énekkel és figyelemfelkeltéssel reagáltak a ragadozók közelségére, a kutatók azzal magyarázzák, az állatok ezzel jelzik, hogy észrevették a ragadozót és képesek, illetve készek a menekülésre. Az ének azonban lehet egyszerűen a stressz által kiváltott hormonfüggő inger, ahogy azt Konrad Lorenz orvosetológus azt korábban leírta.

A szakértők kizárták annak lehetőségét, hogy a tojó dala segélykérés. Több megfigyelt esetben jelen volt a kísérlet során a hím is, és a két madár együtt énekelt. Elképzelhető, hogy ezzel fejezik ki kölcsönösen bátorságukat, ami erősíti a pár összetartozását.

Csatolt_cikkek: Olvasta már:A stressz a városi madarak életét is megrövidíthetiA madarak megérzik a tornádók közeledtétIngyenes okostelefonos alkalmazás segít a madarak felismerésébenRovatok: TudományTelepülés: AusztriaCímkék: tudomány, kutatás, madarak, kék cinege, ének, veszély, állatokForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »