Ha még érdekel valakit: csaknem százötven határsértőt kísérgettek a hét végén

Száznegyvennyolc határsértőt tartóztattak föl péntektől vasárnapig az ország területén – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 3, szombaton 71, vasárnap 43 embert tartóztattak föl, és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a jelenlegi szerb-magyar határnál.

Az ország területén és más külső határszakaszokon 31 határsértőt fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat, akiket a szerb vagy a horvát gúnyhatártól számított nyolc kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé, hogy ott menedékkérelmet nyújthassanak be.

Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a jelenlegi román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a "szerb-magyar határ" térségében összesen 234 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza az egyenruhások, a megelőző héten – szeptember 20-ától 26-áig – ez a szám 309 volt.

Más külső határszakaszon és az ország belsejében azon a héten 47 határsértőt fogtak el – derül ki a rendőrségi összesítésből.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »