Ha kevés benne a hús, akkor bizony vizet vásárolunk

Ha kevés benne a hús, akkor bizony vizet vásárolunk

Tengeri moszat, szója, vörösbor, élesztő, cékla, és rozmaring is kerül egyes előre csomagolt sonkákba – derítette ki fogyasztóvédelmi műsorunk. A sonkákban átlagosan 60-70 százaléknyi a hústartalom, a fennmaradó rész víz és adalékanyag.

Panaszkönyv című műsorunk ezúttal a csomagolt sonkákat vizsgálta. Műsorunkat egy anyuka kereste meg, aki már többször vett megkérdőjelezhető minőségű terméket. „Fel volt a zacskó fúvódva. Illetve az állaga ezeknek a termékeknek egy, vagy esetleg két napon belül, hogyha nem azonnal fogyasztottuk el, eléggé furcsa volt. Ilyen különböző zselés felület képződött rajta, illetve ilyen fehér és nyálkás anyag képződött a tetején” – mondta a panaszos.

De miből is készülnek ezek a sonkák? Két nagy hipermarketben vásárolt a Panaszkönyv stábja szeletelt terméket. Az egyik áruházban lejárt szavatosságú árut is találtunk. A mintákat a budapesti vásárcsarnokba vittük. Szőke Attila hentesmester illat, állag és íz alapján értékelt. Több termék kinézetre ugyan tökéletes, megkóstolva azonban már kevésbé – egyes termékek inkább hasonlítottak párizsira, mint sonkára.

A hentesnek a Délhús és a Tesco saját márkás terméke ízlett leginkább, a legkevésbé az Auchan saját márkája, az eFeF és a Família terméke nyűgözte le. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) kiderült, az előre csomagolt sonkáknál mindössze 55 százalék hústartalom a kötelező előírás.

„Ezekre a termékekre olyan előírás vonatkozik, hogy legalább 55 százalék hústartalmuk kell, hogy legyen, a víztartalmuk maximum 77 százalék lehet, a fehérje tartalom pedig legalább 15 százalék. Zsírt legfeljebb 9 százalékban tartalmazhatnak. Van olyan termék, ahol a 80 százalékot eléri a hústartalom, de olyan is akad,  amelyik éppen megüti a mércét” – nyilatkozta Pleva György, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság vezetője.

A hústartalom csökkenésével egyenes arányban nő a hozzáadott víz mennyisége. Tehát amelyik termékben kevés hús van, abban vizet vásárolunk a pénzünkért. A víz tartja össze a húspépet és húsdarabokat. De ezen kívül van a termékekben élesztő, rozmaring, növényi rost, füstaroma, cékla, vörösbor, vagy éppen tengeri moszat.

Tesztünk során kiszúrtuk, hogy az eFeF csirkemell csemegében, bár a feltüntetett hústartalom 66 százalék, mindössze 14 százalék csirkehúst tartalmaz, ami megtévesztheti a vásárlókat. A Panaszkönyv szerkesztősége emiatt közérdekű bejelentést tett a Nébih-nél. A vizsgálat folyamatban van.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »