Ha érdeke megkívánja akkor Horvátország gátolja Szerbia EU-csatlakozását

Horvátország is beleegyezett abba, hogy megnyissák Szerbia európai uniós csatlakozási tárgyalásainak következő, 23-ik fejezetét – számolt be róla a szerb közszolgálati televízió (RTS) csütörtökön.

Az emberi jogokról szóló fejezet megnyitását azért gátolta eddig Horvátország, mert szerinte nem teljesültek a megnyitáshoz szükséges feltételek. Zágráb korábban azt közölte: mindaddig nem fog hozzájárulni Szerbia uniós csatlakozásához, amíg Belgrád vissza nem vonja azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy olyan vádlottakat állítsanak szerb bíróság elé, akik nem Szerbiában követtek el bűncselekményeket. A vitatott törvény szerint Szerbiában olyan feltételezett háborús bűnösöket ítélhetnek el, akik Boszniában vagy Horvátországban, az ott élő szerbek rovására követtek el bűncselekményeket.

A horvát álláspont változásával az emberi jogokról és az igazságszolgáltatásról szóló 23-as, valamint a jogállamiságra és a belügyekre vonatkozó 24-es tárgyalási fejezet június végén megnyílhat. Az RTS értesülése szerint Horvátország azért egyezett bele a 23-as fejezet megnyitásába, mert ígéretet kapott arra, hogy kéréseit felveszik a további tárgyalások napirendjére.
Jadranka Joksimovic európai integrációért felelős szerb miniszter az RTS csütörtök reggeli híradójában úgy fogalmazott: a horvát blokkolás lényegében nem lassította Szerbia integrációját, mert a 23-as fejezetben foglalt pontok többségét Szerbia már alkalmazza. Hozzátette, hogy az említett két fejezet mellett június végéig megnyílhat a közbeszerzésről szóló 5-ös fejezet is. A csatlakozási folyamat során az országoknak 35-öt fejezetet, azaz témakört kell megtárgyalni és az uniós jogszabályokhoz igazítani.

Szerbia 2008-ban írta alá a stabilizációs és társulási megállapodást Brüsszellel, majd 2012 márciusában elnyerte az EU-tagjelölti jogállást. A csatlakozási tárgyalások 2014 januárjában kezdődtek meg, az első tárgyalási fejezetet viszont csak sokkal később, 2015 decemberében nyitották meg.
 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »