Gyurta történelmet írhat Rióban

Gyurta Dániel 2015-ig őrizte hatéves veretlenségét 200 mellen, olimpiát, két vb-t, Eb-t nyert közben. A tavalyi veresége óta nem indult világversenyen, a hatodik idővel nevezett a 200 mellre. A konkurencia hatalmas, a kazanyi vb-n győztes német Marco Koch és az ott második amerikai Kevin Cordes mellett további nagyágyúk is hemzsegnek a mezőnyben, például az amerikai válogató győztese, a világranglista-vezető, Josh Prenot.

Mindannyian 2:08-on belüli időt úsznak mostanában, Gyurta idén még nem úszott 2:10-en belül. A londoni bajnok viszont tapasztalatban veri a mezőnyt, már 2004 óta rendszeres olimpiai szereplő, 15 évesen második lett 200 mellen.

Gyurta nagyon motivált, amikor épp nem a medencében tempózik, akkor a civil életet építgeti, a NOB Sportolói Bizottságának tagja szeretne lenni. Mindenekelőtt olimpiát akar nyerni, zsinórban másodszor, ő lenne az első Rióban, aki megvédi a címét a londoni bajnokok közül.

A női 200 pillangón Szilágyi Liliána és Hosszú Katinka képviseli a magyar színeket. Szilágyi jelenleg a 10. a ranglistán, a londoni Eb-n második lett, azóta edzőváltással vett lendületet az olimpiára. 100 pillangón nem tudott bejutni a döntőbe, 200-on ott akar lenni a fináléban, amihez bravúr kell. Az éremhez még annál is több, de ne szaladjunk előre az időben, ma este még csak az előfutamoknál járunk.

Hosszú Katinka eddig hibátlan mérleggel (2/2) jelentkezett Rióban. A 400 vegyes elsősége várható volt, a 100 hát amilyen profi produkció, olyan kellemes meglepetés volt. A sűrű menetrend miatt Katinkának mérlegelnie kell: ha biztosan be akarja húzni éjjel a 200 vegyest, akkor érdemes-e kockáztatnia előtte egy “gyilkos” 200 pillangós futammal. Bár amilyen formában úszik mostanában a kérdés nem is kérdés. A végállomás a dobogó lehet, ezt a 100 hát előtt jósoltuk, az aranyra titkon számítottunk. A 200 pillangóval ugyanez a helyzet. Holnap éjjel lesz a szám döntője, reméljük, két magyarral. Aztán majd meglátjuk…


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »