Gyurcsányék végleg kivonulnak az Országgyűlésből – annyira megviselte őket a gettólap kiadásának hiánya

Gyurcsányék végleg kivonulnak az Országgyűlésből – annyira megviselte őket a gettólap kiadásának hiánya

Nem vesznek részt a jövőben az Országgyűlés munkájában a DK országgyűlési képviselői, mindannyian végleg kivonulnak. Erről döntött a hétvégén rendkívüli ülésén a DK elnöksége, értesült az Index.

A DK-s bojkott azt jelenti, hogy mostantól a négy képviselő, Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Varjú László és Oláh Lajos
nem vesznek részt az üléseken és a bizottsági munkákban, nem hallgatják végig a napirend előtti hozzászólásokat, nem járnak be szavazni sem.

Ez utóbbi alól kivételt képeznek majd azok a kétharmados szavazások, ahol matematikai értelemben szükség van a DK-sokra, hogy ne legyen meg a Fidesz kétharmada.

A DK-sok tisztában vannak azzal, hogy a házelnök a távolmaradásért pénzbüntetést szabhat ki rájuk. Ennek ellenére sem fognak visszatérni a parlamentbe. Az alaptörvény ugyanakkor kimondja, hogy egy képviselő mandátuma megszűnik, „ha egy éven keresztül nem vesz részt az Országgyűlés munkájában”. Erre az Index szerint azt a megoldást találták ki Gyurcsányék, hogy egy „jelentéktelenebb” szavazáson egy év múlva bemennek gombot nyomni.

Gyurcsány Ferenc a Néphazugság kiadásának szombati felfüggesztése után hívta össze a pártvezetést, ahol nagy vita után döntöttek a teljes bojkottról. A DK-s elnökségi tagok többsége számára a kvótakampány és az érvénytelen kvótaszavazás utáni fideszes reakciók (alaptörvény-módosítás benyújtása) után a Népszabadság megjelenésének felfüggesztése volt az utolsó csepp a pohárban.

A DK-s bojkottot a tervek szerint hétfőn jelentik be.

(Index nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »