Gyurcsány már telefont is ragadott

Gyurcsány már telefont is ragadott

Tárgyalásokat kezdeményez az érvénytelen népszavazás után a demokratikus ellenzéki pártok vezetőivel az előválasztásról a Párbeszéd Magyarországért. Szabó Tímea azt várja, hogy október 24-re konkrét tervekkel, javaslatokkal érkezzenek a résztvevők. A Jobbikkal nem akarnak egy asztalhoz ülni.

Az ellenzéki pártokkal, civilekkel, szakszervezetekkel és az értelmiséggel is összefogna a Fidesz-kormány és Orbán Viktor miniszterelnök leváltásáért a szocialista pártelnök. Molnár Gyula az érvénytelen népszavazást értékelő vasárnap esti beszédét arra is felhasználta, hogy megüzenje: az MSZP az új köztársaságot előkészítő szövetség meghatározó ereje kíván lenni. „Szeretném, hogyha az együttműködés és a lehetséges választási koalíciók első eleme lehetne, hogy közös köztársasági elnököt jelöljön az ellenzéki oldal” – fogalmazott a szocialisták pártelnöke.

Az egyeztetés folyamata higgadt és bölcs lesz – ígérte a DK-elnöke. Gyurcsány Ferenc a Hír TV-nek megerősítette: telefonon már beszélt is Molnár Gyulával, hogy 2017-re elkészítenek egy közös ajánlatot, amelyet bemutatnak majd a választóknak. Közölte: az együttműködés kialakítása során a DK-nak minden technika elfogadható, amelyet felelősség és bölcsesség vezérel, részleteket azonban nem árult el. „Ki szeretném ábrándítani azokat, akik egy ilyen tárgyalássorozatnak a hatalmi részleteivel szeretnének foglalkozni, mert arról semmit nem fognak megtudni” – jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

A Párbeszéd Magyarországért már október 24-én megkezdené a tárgyalásokat az ellenzéki pártokkal. Szabó Tímea társelnök ugyanakkor a Liberálisoknak ultimátumot, a Jobbiknak pedig útilaput adott. „A Liberálisok döntse el azt, hogy asszisztálni szeretne-e ehhez az illegitim rendszerhez, ehhez az érvénytelen és értelmetlen népszavazáshoz. Mi minden demokratikus ellenzéki pártot várunk természetesen. Nem gondolom, hogy a Jobbik ebbe jelen formájában beletartozik, még ha próbálja is az emberekkel elhitetni azt, hogy most demokratikusan működő párt. A Jobbik amúgy sem érdekelt ebben az előválasztásban, nem várjuk erre a tárgyalásra” – jelentette ki Szabó Tímea.

Fodor Gábor jelezte, áll elébe az egyeztetésnek, de ott lesznek a szocialisták is. Szabó Tímea közölte: elvárják, hogy az október 24-i tárgyalásra konkrét tervekkel, javaslatokkal érkezzenek a résztvevők, hogy az előválasztás lebonyolításának részleteiben meg tudjanak állapodni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »