Gyurcsány: Koncepciós eljárás a Sukoró-ügy

Gyurcsány: Koncepciós eljárás a Sukoró-ügy

Súlyosabb börtönbüntetést kért az ügyész a Sukoró-ügyben érintett I. és II. rendű vádlottra a másodfokú eljárás során a Szegedi Ítélőtáblán.

Az első fokon eljáró Szolnoki Törvényszék Tátrai Miklós volt MNV-vezért 4 év börtönre, Császy Zsolt volt értékesítési igazgatót 3 év 6 hónap börtönre ítélte különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletének bűntettéért. A vád szerint a sukorói telekcsere-szerződés teljesülése esetén 1,3 milliárd forint kár érte volna az államot.

„Ezeknek az embereknek egy valóságos bűnük van az ügyészség szemében, az, hogy az ügyészség nyilvánvaló nyomásgyakorlása ellenére nem voltak hajlandók hamisan rám vallani. Ez egy tisztességtelen koncepciós eljárás ártatlan emberek ellen” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc.

A volt miniszterelnök mellett Molnár Csaba európai parlamenti képviselő is megjelent a Szegedi Ítélőtáblán, így vállaltak szolidaritást a vádlottakkal. A volt miniszterelnök ellen hivatali visszaélés gyanújával eljárás is indult, mert a gyanú szerint a beruházás kapcsán egy megbeszélésen utasítást adott az ingatlanrendezés módjára. Ezt bizonyítottság hiányában még 2012-ben megszüntették.

Tátrai Miklós, az MNV volt vezérigazgatója szerint vannak olyan íratok, amelyeket az elsőfokú eljárásban nem ismertetett a bíróság.

A másodfokú eljárás elején a vádlottak bizonyítási kérelmeket adtak be, mert szerintük eljárási hibákat vétettek első fokon, illetve felmentést kértek.

A vád szerint az MNV az állam képviseletében 2008-ban egy tervezett turisztikai beruházáshoz kötődő telekcsere-szerződést kötött egy külföldi befektetői csoport képviselőjével, egy izraeli–magyar üzletemberrel. A befektető 60 hektárnyi területet kívánt megszerezni a Velencei-tó partján, cserébe pilisi és albertirsai területet ajánlott fel. Az értékbecsléseket úgy készítették el, hogy a felajánlott területeket, melyek a tervezett 4-es főút nyomvonalán voltak, 562 millió forinttal nagyobb értékben, az állami tulajdonú sukorói ingatlanok értékét pedig 633 millió forinttal kisebb értékben határozták meg, mint a piaci érték.

„Az ingatlanok közötti értékaránytalanság miatt a csere csak valótlan forgalmi értékek szerződésbe foglalásával volt kivitelezhető. Az első- és a másodrendű vádlott is figyelmen kívül hagyta, hogy a 4-es számú főút tervezett nyomvonalánál érintett ingatlanokat a NIF Zrt. által kisajátítás útján kedvezőbb, körülbelül negyedáron is meg lehetett volna szerezni, valamint azt is, hogy a területszerzés európai uniós támogatással is megvalósulhatott volna. Mindketten tisztában voltak azzal is, hogy amikor a pilisi ingatlan csereügyletbe történő bevonása ténylegesen felmerült, az még nem volt Joav Blum, így azt, amennyiben az autópálya megépítéséhez a terület valóban szükséges, az állam elővásárlási jogával is élve megszerezhették volna” – ismertette Vörös István, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség ügyésze.

Az ügyész a Pénzügyminisztérium korábbi szakállamtitkára és F. Zsolt értékbecslő esetében az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte. A per a védőbeszédekkel folytatódik.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »