Gyurcsány kegyeltjét tömi megrendeléssel Orbán alatt az állami cég

Gyurcsány kegyeltjét tömi megrendeléssel Orbán alatt az állami cég

Két hete számoltunk be arról, hogy fideszes milliárdos Mészáros Lőrinc és a baloldali milliárdosként ismert Dunai György együtt nyertek el Gyöngyösön egy 2,3 milliárd forint értékű közbeszerzést. A gazdasági koalícióban sem a Fidesz, sem a KDNP politikusai nem találtak kivetnivalót annak ellenére sem, hogy Dunai neve felbukkant a K&H brókerbotrányban, továbbá pénzmosással és hűtlen kezeléssel vádolják.

A Magyar Nemzet most a Fidesz és a baloldal gazdasági koalíciójának újabb bizonyítékára bukkant: a Szerencsejáték Zrt. (Szrt.) állami cég nettó 310 millió forint értékben szándéknyilatkozatot írtak alá az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-vel (ANY) játékoskártyák legyártására és adatfeldolgozására.

A lap felidézi: az első hírek arról szóltak, hogy mindenkinek kötelezően regisztrálnia kell majd a cég játékaihoz a kártyával, és 700 ezer darabot már meg is rendeltek, ami csaknem egymilliárd forintjába kerülhet az állami társaságnak. Ezt később tagadták, mert nem lesz kötelező a regisztráció. „A játékoskártya kiváltása teljesen önkéntes alapon történik, valamint díjmentes és a hagyományos földi hálózatban egyetlen terméknél sem lesz kötelező a használata” – állt a Szerencsejáték Zrt. korábbi közleményében.

Az üzlet azért érdekes, mert noha a Fidesz naponta riogat Gyurcsány Ferenc hatalomra jutásával, az Szrt. elnöke továbbra is Erdős Ákos, Gyurcsány Ferenc egykori üzletfele. Erdőst még korábban, a 2010-es kormányváltás előtt a Fidesz is rendszeresen támadta. Mint a Magyar Nemzet emlékeztet, Erdős Ákos korábbi érdekeltsége, a Láng Holding Rt. vette meg az első Gyurcsány-kormány idején, 2005-ben a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt.-t. Szintén a Láng Holding vásárolta meg korábban az egykor Gyurcsány-érdekeltségű Perfekt Rt.-t is. Közép-Európa egyik legmodernebb biztonsági nyomdájában 11,6 százalékos tulajdoni hányada van az egyesült államokbeli EG Capital LLC-nek, amelynek Erdős Ákos a tulajdonosa. A lap úgy tudja, hogy az üzletember sok időt tölt az Egyesült Államokban, gyakorlatilag ott él.

A Manager Magazin Erdős vagyonát 2005-ben 18 milliárd forintra becsülte. Az akkor vele készült interjúban Erdős így fogalmazott: „Én minden kormánnyal remekül dolgoztam, egyetlen nagy történelmi bűnöm, hogy megvettem a Perfektet egy Gyurcsány Ferenc nevű fiatalembertől, aki tanácsadója volt Medgyessy Péternek, és az én pechem az, hogy Gyurcsány Ferencből miniszterelnök lett.” Ugyanebben a beszélgetésben ejtett szót arról is, hogy segítette Pintér Sándort, miután leváltották rendőrfőkapitányi posztjáról, és őrző-védő vállalkozásba kezdett. Amikor Pintér később belügyminiszter lett, Erdős nyomdája több fontos megbízást is kapott a tárcától. „Érdemes fontos embereket munkával vagy pénzzel segíteni, ha bajba kerülnek, mert a kapcsolatok később még jól jöhetnek” – nyilatkozta Manager Magazinnak Erdős.

Hírdetés

A Magyar Nemzet arról is tájékoztat, az ANY felügyelőbizottságának elnöke Sárközy Tamás jogász, aki a Medgyessy-, majd az első Gyurcsány-kabinet idején kormánybiztos volt, 2008-tól pedig Gyurcsány Ferenc közigazgatási tanácsadója lett. A felügyelő bizottságban tag Stumpf János, aki Stumpf István egykori kancelláriaminiszter, jelenlegi alkotmánybíró testvére.

2010-ben tehát csöppet sem hanyatlott le Gyurcsány egykori kegyeltjének csillaga, sőt! Az ANY gyárthatta a nemzeti konzultációs íveket is, sőt a 2018-as választási nyomtatványokat is ők fogják készíteni – írja a Magyar Nemzet. Továbbá a tavaly a MÁV-tól is elnyertek egy 40 milliós közbeszerzést, idén pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közbeszerzését is az ANY nyerte meg. Tavaly a Budapesti Főpolgármesteri Hivatal és a Magyar Posta, 2015-ben pedig a Nemzeti Választási Iroda kötött szerződést Erdős nyomdai cégével.

A Jobbik szerint összeérnek a szálak

A Fidesz ugyan minden erővel próbálja tagadni koalíciós törekvéseit az általa lélegeztetőgépen tartott MSZP-vel és Gyurcsány Ferenccel, az üzleti életben bizony nagyon is összeérnek a szálak – írja közleményében Jakab Péter, az ellenzéki erő szóvivője. A Jobbik politikusa bizonyítottnak látja, hogy a Fideszt ezer és ezer sötét ügy köti össze az MSZP-vel és Gyurcsányékkal. Szerinte ebből is látszik, hogy

a kormányváltást nem lehet azokra bízni, akik egymással üzletelnek közpénzeken.

„Az egyetlen kormányváltásra képes és azért tevékenyen dolgozó erő a Jobbik, amely kormányra kerülése után határozottan elszámoltatja Európa legkorruptabb kormányát és a vele hosszú ideje mutyizó üzleti köröket” – ígéri kommünikéjében a legerősebb ellenzéki erő.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »