Gyújtóbombát használtak az oroszok Szíriában, figyelmeztette őket az ENSZ

Gyújtóbombák szíriai használata miatt figyelmeztette Oroszországot Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki szerint az egyik háborús fél által elkövetett bűncselekmények nem igazolják a másik fél törvénytelen cselekedeteit.

“Sűrűn lakott területeken a nemzetközi jog szigorúan tiltja a gyújtófegyverek használatát légicsapásokban” – emlékeztette közleményében többek között Oroszországot Husszein, aki szintén “elfogadhatatlannak” nevezte, hogy a felkelők házilag készített “pokoltűz ágyukat” vetnek be, melyek gyakorlatilag házilag készített aknavetők, melyekből robbanóanyaggal és repeszekkel megtöltött gázpalackokat lőnek ki.
 
“Nem lehet ürügy a háború szabályainak figyelmen kívül hagyása egy csoport terrorszervezetté nyilvánítása” – írta.
 
Az ENSZ-főbiztos közleményében arra az álláspontra helyezkedik, hogy az aleppói helyzet bátor kezdeményezéseket követel, például a Biztonsági Tanács állandó tagjainak vétóhasználatának korlátozását. A lépéssel a BT a hágai Nemzetközi Büntetőbírósághoz fordulhatna a szíriai helyzettel kapcsolatban.
 
“Ez több mint indokolt, tekintettel arra, hogy mélyen megrázó módon a felelősök tömegével ússzák meg az elszámoltatást, az elkövetett bűntettek pedig háborús vagy emberiesség elleni bűnök lehetnek” – fogalmazott.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »