Gyújtóbombákat használt Szíriában Moszkva és Damaszkusz

Steve Goose, a Human Rights Watch (HRW) fegyverszakértője arra szólította fel a szíriai és orosz kormányokat, hogy szüntessék be a civilek lakta térségek elleni gyújtóbombás támadásokat.

Az elmúlt héten legalább tizennyolc alkalommal vetett be gyújtóbombákat a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim és szövetségese, Oroszország a heves ostrom alatt álló észak-szíriai nagyváros, Aleppó és a közelében fekvő Idlíb felkelők kezén lévő területein – nehezményezte kedden a Human Rights Watch (HRW).

A New York-i székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet beszámolója szerint erre utalnak a támadásokról készített video- és fényképfelvételek, valamint a robbanószerkezetek maradványai. A csapásokban legalább tizenkét polgári lakos sebesült meg. Steve Goose, a HRW fegyverszakértője arra szólította fel a szíriai és orosz kormányokat, hogy szüntessék be a civilek lakta térségek elleni gyújtóbombás támadásokat.

A gyújtóbombák különféle kémiai reakciók eredményeképpen nehezen eloltható tüzeket, és ezáltal súlyos égési sérüléseket okozhatnak. Peter Maurer, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) elnöke azt mondta, hogy az aleppói ostrom a modern történelem egyik legpusztítóbb városi konfliktusa. A harcok jelentette közvetlen fenyegetésen túl olyan alapvető szolgáltatások, mint az ivóvíz vagy az elektromos áram hiánya súlyosbítja a helyzetet Aleppóban – fejtette ki. Maurer hozzátette, hogy mintegy kétmillióan alig jutnak orvosi ellátáshoz a város területén.

A közel-keleti ország második legnagyobb városa 2012 óta megosztott, nyugati felét a szíriai hadsereg, keleti részét felkelőszervezetek tartják ellenőrzésük alatt. A szíriai kormányerők július végén teljesen körbezárták Aleppó felkelők kezén lévő kerületeit, s azóta a lázadók több offenzívát indítottak az ostromgyűrű áttörésére.
Cikk megosztása

Rovatok: KülföldTelepülés: SzíriaCímkék: bombázás, Oroszország, Szíria, Human Rights Watch, oroszok Szíriában, szíriai helyzet, szíriai konfliktus, szíriai polgárháború, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »