Győztek a tanárok, megszüntetik a Kliket

Győztek a tanárok, megszüntetik a Kliket

Még a nyáron megszüntetik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központöt, azaz a Kliket.

A megszüntetésről szóló bejelentést Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára jelentette be ATV Start című reggeli műsorában kedden.

A sokat bírált intézményfenntartó megszűnése lényegében eleget tesz a pedagógustüntetések legfőbb követelésének. Emlékezetes, március 15-én több tízezres demonstrációt tartottak az érintettek azért, mert álláspontjuk szerint a Klik alkalmatlan a rendszer fenntartására.

Rétvári Bence azt mondta, az Országgyűlés tavaszi ülésszakán új szabályozást fognak kidolgozni, ami terveik szerint a szeptemberi tanévkezdésre már egy sokkal kevésbé központosított rendszert jelent majd. Ismert, a pedagógusok tiltakozásuk során például arra is több ízben hívták fel a figyelmet, hogy jelenleg egy villanykörte kicseréléséhez is hosszadalmas bürokratikus úton kell végigmenniük ahelyett, hogy mondjuk saját keretből vetetnének egyet a karbantartóval.

A pedagógusok március 15-én ultimátumot adtak Orbán Viktor miniszterelnöknek és Áder János államfőnek: követelték, hogy március 23-ig kérjenek bocsánatot az oktatás szétveréséért, különben március 30-ra 1 órás országos sztrájkba lépnek. Kérdés, hogy a pedagógusok a Klik megszüntetését követően is fenntartják követelésüket, vagy visszakoznak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »