Győzött az amerikai fegyverlobbi

Győzött az amerikai fegyverlobbi

Az amerikai képviselőház republikánus többségű felsőháza többnapos vita után hétfőn elutasított négy, a fegyvervásárlás és -tartás szigorítására vonatkozó javaslatot. 

asanb2_b

A floridai Orlandóban történt tömegmészárlás után sokan abban reménykedtek, hogy ezúttal sikerül néhány korlátozó törvényt elfogadni a szenátusban, különösen úgy, hogy a négy javaslat közül kettőt republikánus szenátorok terjesztettek elő.

Az MTI szerint az egyik republikánus javaslat a fegyvervásárláskor szükségszerűen elvégzendő ellenőrzések kibővítését kérte, így a szövetségi államoknak további adatokat kellett volna megosztani a mentális betegségekkel kezelt, illetve bűncselekményt elkövető személyekről. Emellett bejelentési kötelezettséget javasolt arra az esetre, ha olyasvalaki akarna fegyvert vásárolni, aki a vásárlást megelőző öt esztendőben terrorgyanú miatt megfigyelés alatt állt. Egy másik javaslat arra vonatkozott, hogy a bírák egyéni döntéssel, végérvényesen megtilthassák a fegyvervásárlást minden olyan személynek, aki terrorcselekményekben vett részt.

A voksoláson egy javaslatot sem sikerült elfogadtatni a szenátusban, a republikánusok szerint a demokrata párti kollégáik előterjesztései túlságosan szigorúak voltak, a demokraták viszont a kudarcot azzal indokolták, hogy a republikánusok javaslatai túlságosan megengedők és enyhék voltak. Közvetlenül az orlandói mészárlás után végzett felmérés szerint az amerikaiak 71 százaléka támogatná a fegyvereladás és -tartás mérsékelt korlátozását.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »