Győzött a „vak komondoros” fideszes lánya

Győzött a „vak komondoros” fideszes lánya

A fülöpháziak vasárnap nem csak a kvótareferendumon adhatták le a voksukat, Balogh József településvezető lemondása miatt időközi polgármester-választás is volt a Bács-Kiskun megyei faluban. Az élettársát megverő, korábban a Fidesz színeiben politizáló Balogh üresen maradt posztjáért az önkormányzati hivatal vezetőjeként dolgozó lánya is indult. A migránsokról és a népszavazásról szívesen beszéltek velünk a helyiek, ám a vak komondoros képviselőről és a helyi viszonyokra vonatkozó kérdéseinket hallva sokan inkább csak hallgattak.

Ne kockáztassunk, szavazzunk nemmel! – olvasható a Fülöpháza közepén megforduló távolsági busz oldalán és hátulján, valamint a buszmegálló melletti villanypóznán is a kormány kvótareferendumra kitalált üzenete. Történik mindez az alföldi település egyetlen szavazókörének helyt adó művelődési ház előtt, amelynek udvarán egy 5 millió forint uniós forrásból felújított játszótér áll, szemben pedig egy nagy tábla hirdeti, hogy mintegy 4 milliárd forintból újult meg a térségben a szárazhulladék-feldolgozás. E kulisszák között már a kora reggeli órákban nagy számban jöttek voksolni, vagy ha úgy tetszik, „üzenni Brüsszelnek”.

  Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet  

– A nemek fognak győzni – mondja egy idős, selyemsálas néni lapunknak. Nem sokkal később kijavítja magát, azt akarta mondani, hogy szerinte érvényes lesz a kvótareferendum. Mikor azonban az időközi polgármester-választásról kérdezzük, sietősre fogja és csak annyit mond: azt majd este meglátjuk.

Ki az esélyes?

Különös pikantériát ad a voksolásnak ugyanis, hogy a népszavazás mellett az élettársát megverő, majd az eset kimagyarázásába a család vak komondorát is belekeverő Balogh József utódjáról is szavazhatnak, az egyik legesélyesebb induló pedig Nagyné Balogh Csilla, Balogh József lánya. Kampányába be is vonta a 2010-ben és 2014-ben is mindig nagy aránnyal megválasztott apját. Az egykori fideszes képviselő például hatoldalas kiadványt juttatott el a helyieknek, amelyben tájékoztatta a választókat azokról a fejlesztésekről amelyeket „polgármesteri tisztségéről történő sajnálatos lemondása” előtt mentek végbe. Ismeretes, a posztról Balogh azt követően mondott le, hogy élettársa megveréséért jogerősen tíz hónap – két év próbaidőre – felfüggesztett börtönre ítéltek.

 Balogh József volt fideszes országgyűlési képviselő az ellene súlyos testi sértés bűntette miatt indult büntetőper tárgyalásán a Kecskeméti Járásbíróság tárgyalótermében 2015. május 13-án Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet  

A falu egyetlen kocsmájában, a Patkó Vendéglőben ehhez még azt teszik hozzá, hogy az is szerepet játszik az önkormányzati hivatalvezetőként dolgozó Nagyné népszerűségében, hogy sokan remélik, hogy dacára annak, hogy édesapja már nem tagja a kormánypártnak, azért „ott maradt a tűz közelében”. Az egykori országgyűlési képviselő erre rá is játszott kicsit: kiadványában például arra buzdította a választókat, hogy szavazzanak majd nemmel a népszavazáson (arra is emlékeztetett, hogy Fülöpháza tavaly „elsőként mondta ki”, hogy nem kíván migránsokat fogadni).

A falunak egyébként nem sok tapasztalata volt velük. Egy idős férfi például azt mondta, meg is oszlik a fülöpháziak véleménye. Szeretni ugyan nem szeretik őket, de a bácsi szerint sokan úgy vannak vele, hogy amíg nem ártottak nekik a migránsok, addig nem gyűlölik őket. Egy másik férfi pedig arról mesél lapunknak, hogy tavaly ugyan előfordult, hogy két-három bevándorló elsétált a falu mellett az úton, de idén már nem tapasztaltak ilyet. Mégis: hatmillióra tette az érvényes szavazatok számát, és a nemek győzelmét jósolta. Balogh József ügyét pedig úgy kommentálja, hogy jó dolgában nem tudta, mit csináljon a „magasra feljutó parasztgyerek”. A vak komondor emlegetésével nem egyszerűen nevetségessé tette magát, hanem tönkretette az életét. A kutya azonban már régi história, ezért nem is nagyon került elő a kampányban. Ezt már Balogh lányának kihívója, az ugyancsak független Lesi Árpád mondja a Magyar Nemzetnek a szavazókör előtt. Állítja, hogy megfenyegették a minap („ne ugráljon a polgármesteri székért, mert le fog esni”) és hogy ezért feljelentést is tett. Ő maga azért indult a posztért, hogy alternatívát nyújtson Baloghék „família kft.-jével szemben”. (Lesi Árpád fia egyébként Kunszentmiklós kormánypárti polgármestere – a szerk.)

 Lesi Árpád Fotó: Béres Attila / Magyar Nemzet  

Ellenfele népszerűségének a titkát ő abban látja, hogy Balogh József kedvelt volt a falu környéki tanyákon élő idősek körében, úgy fogalmaz: „ők azt hitték, puszira, szívességből kapták a szociális segélyeket, nem tudták, hogy az alanyi jogon jár nekik”.

Patkói jóslat

– Kicsi falu ez, ahol mindenki ismer mindenkit, sokan ezért inkább úgy vannak vele, hogy jobb csendben maradni a polgármester-választással kapcsolatban – hangzik el a jóslat a Patkóban, amit többször tapasztaltunk is. Ahogyan azt is, hogy a kis faluban mennyivel nagyobb jelentősége van a helyhatósági voksolásnak az „országos jelentőségű” referendumnál. Egy gyermekével érkező asszony például közölte, hogy ő elsősorban a polgármester-választás miatt érkezett, de – jegyezte meg mosolyogva –, azért a másik voksát is leadta.

Egy botra támaszkodó idős asszony pedig úgy nyilatkozott nekünk, mikor arról érdeklődtünk, hogy milyen eredményre számít, hogy a nemek fognak nyerni. Erélyesen, keményen mondta. Ezért aztán furcsának hatott, mikor közölte, hogy a másik választásról, „a polgármesterről tilos beszélni. Az tényleg magánügy”. Lánya ezt azzal egészíti ki, hogy reméli az nyer, akire szavaztak. Őt már ismerjük – mondja.

Kerestük Balogh Józsefet és Nagyné Balogh Csillát is, de nem kívántak nyilatkozni lapunknak.

Nem sokkal vasárnap este tíz óra előtt aztán hivatalossá vált: a független Nagyné Balogh Csillát választották polgármesternek. Balogh lányára 371-en szavaztak a településen. A szintén független jelöltként induló Lesi Árpád 113, míg a Magyar Munkáspárt jelöltje, Kalapos Mária 8 voksot kapott. A faluban a választásra jogosult mintegy 760 lakos közül 496-an járultak az urnák elé. Ezek közül négyen szavaztak érvénytelenül, két voks pedig hiányzott az urnából.

A népszavazáson 505 szavazatot számoltak össze a településen, ebből 33 volt érvénytelen, 459 nem és 13 igen.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »