Győzött a szeretet (és a parlamenti válogatott)

Egy Szeilerrel jobbak voltak a vendégek

Sokáig úgy nézett ki, hogy a magyar országgyűlés labdarúgó-csapatának nincs szerencséje a kárpátaljai vendégszerepléssel, hiszen éppen egy esztendeje emlékezetes körülmények között, zuhogó esőben került megrendezésre Beregszászban az anyaországban és az elcsatolt országrészekben történő fellépéseikkel amolyan missziói feladatot ellátó együttes mérkőzésére a helyi közéleti szereplőkből összeválogatott ellenféllel szemben. Most ugyancsak Beregszász volt a helyszín, a Barátság stadionban a Kárpátaljai Református Egyházkerület lelkészeinek válogatottja volt az ellenfél, és hétfőtől csütörtökig szinte megállás nélkül hullt az égi áldás. Hála Istennek, péntekre kiderült az ég, így szombaton verőfényes napsütésben került megrendezésre a gálameccs.

A kárpátaljai gyökerekkel is rendelkező Magyar Zoltán, a Ferencváros és a magyar labdarúgó-válogatott egykori menedzsere által irányított parlamenti válogatottat az idén is néhány vendégjátékos erősítette, akik között a két legismertebb névnek a magyar válogatottban több mint félszáz fellépést is magáénak tudható Sallai Sándor, illetve az FTC egykori háromszoros bajnok kapusa, Szeiler József számított. Tagja volt még a magyar küldöttségnek az egykoron Beregszászból induló legendás Kalocsai Géza fia, ifj. dr. Kalocsai Géza is, aki a mérkőzés kezdőrúgását is elvégezte Zán-Fábián Sándorral, a Kárpátaljai Református Egyház püspökével, Szalipszki Endrével, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzuljával, illetve Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével egyetemben. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Buhajla József, ungvári magyar főkonzul és dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő is.

A vendéglátók együttesében Balogh Attila, az Ungi Református Egyházmegye esperese, Eszeny és Szalóka lelkipásztora, játékosedző mellett helyet kapott többek között Taracközi Ferenc beregszászi, Iván Gusztáv búlcsúi és asztélyi, Csersznye Albert hetyeni, Halász Dezső beregújfalui, Sápi Zsolt badalói és macsolai, Balogh Attila salánki, Mező Miklós újbátyúi és bakosi, Kiss László nagydobronyi lelkipásztor és mások.

A ragyogó napsütésben igazi hidegzuhanyként kezdődött a találkozó a lelkipásztorok számára, hiszen alig tíz perc alatt előbb Spisják József, majd Ungvári József is bevette Lőrinc Ernő kapuját. A másik oldalon az egy éve mesterhármast elérő Szeiler József rövid idő alatt két bravúrt is bemutatott. Az egész mezőny talán legsportosabb testalkatával rendelkező, 51. életévébe lépő egykori kiváló portást negyedóra elteltével Nádudvari Zoltán parlamenti szakértő váltotta a kapuban, a Fradi korábbi kapusa viszont csak pár perc pihenőt kapott Magyar Zoltán szövetségi kapitánytól. Szűk fél óra elteltével már a mezőnyben jelentkezett játékra. Szeiler a 80-as évek egyik legjobb magyar hátvédjének számító, a 82-es és 86-os vb-ét is megjárt, a Honvéddal ötszörös bajnoki címet szerző, a magyar válogatottban 55-ször helyet kapó Sallai Sándort váltotta a pályán, akit egykoron a legendás Diego Maradona őrzésével is megbíztak. A 90 perc során egyébként nem voltak korlátozva a cserék, a játékosok amolyan hokis módon, szinte játék közben is váltották egymást.

A kapuspozíció mellett a bal szélen is nagyot alakító Szeiler első próbálkozását Lőrinc előbb még bravúrral hárította, de nem sokkal később, egy szögletből történő beívelés utáni fejesével szemben már tehetetlennek bizonyult a zöld szerelésben védő kapus.

Szünet után Cseresznye Albert tiszteletes révén szépítettek a hazaiak, de még mielőtt újra reménykedni kezdtek volna, Szeiler ismét eredményes volt. A 60. percben öngólt vétettek a honatyák, a végén azonban ismét nekik jött ki jobban a lépés: el sem fogják hinni, a hármas sípszó előtt nem sokkal Szeiler József újabb két találata alakította ki a 6-2-es vendéggyőzelmet hozó végeredményt. Az egykori Fradi-kedvenc által szerzett négy gól valójában eldöntötte a találkozó sorsát.

A gálameccs végén kölcsönös gratulációk, közös fotózások és jókívánságok keretében vonultak le a küzdőtérről a csapatok – akik a jövő évi visszavágó eshetőségéről is megállapodtak. A jó hangulatú napot a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjában szeretetvendégség zárta.

Jakab Lajos

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 41. számRovat: SportTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: BeregszászKárpátaljaKárpátaljai Református EgyházMagyar Országgyűlés Labdarúgó VálogatottUkrajnakárpátaljai magyarságlabdarúgássportukrajnai hírekForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »