Győzelmet arattak a MÁV-val szemben a szakszervezetek

Győzelmet arattak a MÁV-val szemben a szakszervezetek

A készenléti jellegű munkakörben dolgozók megkaphatják a nekik járó túlórapénzt, ez több milliárd forint is lehet.

Március 25-én a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. konzultációt tartott a képviselettel rendelkező szakszervezetek vezetőivel a készenléti jellegű munkakört betöltő munkavállalók foglalkoztatási kérdésének rendezése tárgyában – írta szerkesztőségünknek küldött levelében a MÁV Kommunikációs Igazgatósága.

Közlésük szerint a munkáltatók kinyilvánították szándékukat, hogy azon készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatottak esetében, akik nem kötöttek egyéni megállapodást, a munkáltatók visszamenőleges újraszámfejtést készítenek és az ezáltal megállapított bérkülönbözetet 2016. december 31. napjáig fizetik ki.

Huzavona a túlórapénzek miatt

Ez azért fontos, mert a szakszervezetek korábban az állították: a MÁV és a MÁV-Start nem akarta kiszámolni, mennyi pénzzel tartoznak ezen dolgozóiknak. Hogy miért a tartozás? Mert a vasárnapra, rendes munkaidőben beosztott készenléti jellegű munkakörben dolgozókat nem szabadott volna szombatra is beosztani. A szombati munka így rendkívüli munkavégzésnek számít – annak ellenére, hogy a MÁV azt állította, ez „hosszú ideje töretlen foglalkoztatási gyakorlat” volt –, ezért túlórapénz járna érte. Egy jogerős bírósági ítélet egy egyedi esetben meg is állapította ezt Szegeden február végén.

A MÁV mostani közlése szerint azok, akik egyéni megállapodást kötöttek munkáltatójukkal – ezzel pedig jó eséllyel rosszabbul jártak, mint ha perre mentek volna, vélik a szakszervezetek –, „jogosultak kezdeményezni a megkötött megállapodásuk hatályon kívül helyezését és kérhetik az újraszámfejtést”. Hozzátették: az egyéni megállapodásban megszabott összegen felül további bérkülönbözetre lettek jogosultak – azaz a MÁV lényegében elismerte, hogy kevesebb túlórapénzt akart adni a készenléti jellegű munkakörben dolgozóknak, mint amennyi járt volna nekik. (Igaz, a MÁV azt is közölte: ha esetleg a munkáltatók fizettek volna többet az átalánnyal, mint amennyi a dolgozónak járt volna, a munkavállaló köteles visszafizetni a különbözetet 60 napon belül.)

Ezzel a képpel kíván boldog húsvétot a VDSzSz Szolidaritás Fotó: VDSzSz Szolidaritás

Tízezer dolgozó, milliárdos összeg

A MÁV szerint a szakszervezetek elfogadták a fentieket és jelezték: a továbbiakban nem biztosítanak jogi képviseletet az e jogcímen mégis folytatni kívánt munkaügyi perekhez. A kollektív szerződések szükséges módosítására vonatkozóan a tárgyalások március 30-án folytatódnak – áll a MÁV Kommunikációs Igazgatóságának közlésében.

A fentiek mintegy tízezer dolgozót érinthetnek, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke, Halasi Zoltán szerint „a két cégnél milliárdos nagyságrendű kifizetés szükséges”. Honlapjukon ötmilliárd forintról írnak posztjukban, amelyben sikerükről számoltak be. A VDSZSZ Szolidaritás szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írta: a szakszervezet több mint két éve kezdeményezett tárgyalásokat a munkáltatóval, majd ezt követően az általa indított bírósági eljárásban jogerősen pert nyert. „Ennek értelmében összességében több milliárd forint túlórapótlékot kellene az új munka törvénykönyve hatályba lépésétől – 2012. július 1-től – számítottan visszamenőlegesen kifizetnie a MÁV-csoportnak a tízezer érintett munkavállaló számára!”

Hozzátették: a MÁV-nak és a MÁV-Startnak a jogerős bírósági ítélet a jövőre nézve sem adhat lehetőséget az eddigi jogsértő gyakorlat folytatására. „Így a törvényi kötelezést teljes körűen kielégítő módon kell vezényelni a munkavállalókat a jövőben és kifizetni a munkaviszonyra vonatkozó szabályokban meghatározott munkabért” – írták a közleményben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »