Gyorstalpaló a zsenialitásról a III. Pozsonyi Ifjúsági Napok keretében

Gyorstalpaló a zsenialitásról a III. Pozsonyi Ifjúsági Napok keretében

Azt, hogy mi is az az áfa, talán a legtöbben már tudjuk, de azzal, hogy eszik-e vagy isszák az idődilatációt, már jóval kevesebben vagyunk tisztában. Lassan már a vízcsapból is a klímaváltozás csöpög, de azon, hogy mit is tehetnék azért, hogy javuljon a helyzet, csak kevesen gondolkodunk el. Arra meg, hogy a népesség elöregedése okán valamit mindenképpen kezdenünk kell a nyugdíjrendszerünkkel, inkább már gondolni sem akarunk.

Pedig a következő technológiai forradalom vagy az éghajlatváltozás súlyos következményeinek küszöbén jó, ha helyükre tudjuk rakni ezeket a fogalmakat. Többek közt ebben segíthet nekünk Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank alelnökének szlovák nyelven megjelent könyve, a Gyorstalpaló a zsenialitásról, amely arra ösztönöz bennünket,

ne a Google keresőjével vagy a robotokkal akarjunk versenyezni, inkább azokra a dolgokra, területekre összpontosítsunk, ahol a leghasznosabbak lehetünk, hiszen az emberiséget mindig is a kíváncsiság és az új ötletek vitték előre.

A több mint 650 oldalas könyv végigvezet bennünket a legfontosabb jelenlegi és jövőbeli trendeken, és érthetően, kellő éleslátással és őszinte humorral fűszerezve magyarázza meg, mit is jelent mondjuk, a globalizáció vagy a kvantummechanika, a jövedelemkülönbségek vagy akár a végtelen.

Mert a 42 kedves szám…

A könyv 42 fejezet és 9 témakör köré épül, ezek a világmegatrendek, az univerzum működése, a biológiai világ, az értelem és érzés, az emberek és a társadalom, a technológiai forradalom, a számok és formák, a felkészült polgár és az elégedett élet. Az egyes fejezeteket összekapcsolja a szerző ama meggyőződése, hogy

a körülöttünk lévő világ megértésének még mindig az őszinte tudományos megközelítés a legjobb módja.  

Azt is megmutatja, hogy szerzője milyen szemszögből látja a világot és értelmezi a dolgokat, mi az, amit fontosnak tart és mi az, amit nem. A terjedelmes könyv számos illusztrációval és grafikonnal is kiegészül, amelyek segítenek megérteni még az olyan bonyolultabb fogalmakat is, mint amilyenek a fraktálok vagy az idődilatáció.

S hogy miért éppen 42 fejezetből áll a könyv, erre már maga Ódor Lajos közgazdász, pedagógus, tanácsadó, író adott választ

azon a beszélgetésen, amelyre a József Attila Ifjúsági Klub és a Pozsonyi Magyar Szakkollégium szervezésében került sor a III. Pozsonyi Ifjúsági Napok második napjának estéjén, április 13-án.

Igen, a sci-fi irodalom terén jártasabbak jól sejtik, a Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című regényéből elhíresült szám adta az ihletet, ami a válasz volt az életet, a világmindenséget meg mindent érintő végső kérdésre. „Mert a 42 kedves szám, haza is viheted, és bemutathatod a családnak”.

Még mindig feleslegesen sok a memorizálás

Hírdetés

Tulajdonképpen ez a könyv is a Covidnak köszönhető, a szerző ugyanis a járvány idején gyerekei otthoni oktatása során jobban megfigyelhette, hogy évtizedek múltával még mindig ugyanazt tanulják a gyerekek, mint az ő gyerekkorában: azaz feleslegesen sokat memorizálnak még ma is, ahelyett, hogy a képességeiket fejlesztenék.

Az oktatás során kevés szó esik a globális folyamatokról, a pénzügyi dolgokról, arról, hogy hogyan éljünk egészséges vagy boldog életet, a társadalomról, s arról, hogy hogyan lehetünk annak a hasznos tagjai”

– mondta Ódor Lajos hozzátéve, mivel a gyerekek többnyire nem szeretik, ha a szülők magyaráznak nekik, úgy döntött leírja, amit mondani szeretne nekik, akkor talán elolvassák. Így született meg a könyv, amit eredetileg szűkebb körű használatra szánt, végül azonban várakozáson felüli sikert ér el a nyilvánosság körében is.

A JAIK-tag Kontra Martin Róbert által vezetett beszélgetés során sok mindenről szó esett, arról például, hogy a 42 fejezet közül melyik a szerző kedvence, amire Ódor Lajos úgy válaszolt, hogy talán a matematika jellegű témák a kedvencei, mert kihívást jelentett számára úgy írni róluk, hogy érthető legyen mindenki számára, s hogy az olvasó lássa, vannak olyan érdekes dolgok a matematikában, amelyekről érdemes tudni – s nemcsak a matematikusoknak.

Mi legyen a nyugdíjakkal?

A könyvben a szerző több problémával is foglalkozik, de hogy melyik problémát oldaná meg legelőször, ha lenne egy varázspálcája, azt is megtudhattuk a beszélgetés során.

Valószínűleg a fúziós energiával kezdeném, amivel sok problémát meg lehetne oldani egyszerre. Egy csomó embert kihúzhatnánk a szegénységből is, meg lehetne oldani a globális felmelegedés által okozott problémákat, s ha ez sikerülne, akkor a fizika is egy kicsit előbbre jutna”

– mondta hozzáfűzve, varázspálcánk azonban nincs, így csak lépésenként tudunk valamit enyhíteni ezeken a problémákon.

A fiatalokat a beszélgetés során nagyon élénken foglalkoztatta a nyugdíjkérdés, elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy az egyre inkább elöregedő társadalmunkban mit lehet kezdeni ezzel a kérdéssel, s milyen reformokat kellene meghozni. Ódor szerint egy komoly reformcsomagra lenne szükség, amelyek közül néhányat ki is emelt, pl. a II. nyugdíjpillér hozamainak megnövelését.

Az állami nyugdíjrendszer módosításában tulajdonképpen sarkosítva három lehetőség van: vagy több nyugdíjelőleget kell fizetni, vagy a nyugdíjra jogosultaknak relatíve kevesebb nyugdíjat adni, vagy pedig kitolni a nyugdíjkorhatárt.

„A paraméterek megváltoztatását azonban csak fokozatosan lehet megvalósítani, mert egyénként a társadalom jelentős részének éles tiltakozását váltaná ki, ami viszont a politikusoknak nem jó” – mondta hozzáfűzve, sajnálatos, hogy a jelenlegi politikai vezetés nem hallgat a szakértők véleményére.

Róka vagy sündisznó? Melyik gondolkodás vezet a sikerhez?

Archilokhosz ókori görög költőnek tulajdonítják a mondást: „A róka sok mindent, a sündisznó viszont egy fontos dolgot tud”, hogy összegömbölyödve mindig szúrós tüskéivel fordul a támadója felé, ez az egyetlen stratégiája. Ezt az elméletet a történelem során aztán többen is továbbfejlesztették, például Daniel Kahneman, aki könyvet is írt erről Gyors és Lassú gondolkodás címmel, aminek az a lényege, hogy a sündisznóknak – számukra legalábbis – egyértelmű, hibátlan és átfogó elméletük van a világról, és a megfellebbezhetetlen igazságuk tudatában türelmetlenek a másként vélekedőkkel szemben. A rókák viszont összetett gondolkodók, tudják, hogy a valóság nagyon sok tényező összjátékának hatására alakul úgy, ahogy alakul.

Ódor szerint a mai világ nagyon összetett, nem tudunk minden dolgot átlátni, ezért általában sikeresebb a rókastratégia, vagyis az olyan emberek, akiknek több stratégiájuk van, ezért azt javasolja legyünk inkább rókák.

A beszélgetés során még sok téma felmerült, többek közt az is, hogy jó-e nekünk az Európai Unió, miközben egyre erősebbek az euroszkeptikus hangok. Ódor szerint az Unió messze nem tökéletes, de még mindig jobb bent lenni, mint kívüle. Szó volt továbbá az oktatás megreformálásáról, amelynek véleménye szerint az lenne a lényege, hogy nem is annyira tantárgyakat kellene oktatni ma már, hanem a képességeket kellene fejleszteni. De szó esett arról is, mit lehetne tenni annak érdekében, hogy magasabb legyen az országban a pénzügyi intelligencia. Amint azt az érdeklődő fiataloknak elmondta, ezekkel a kérdésekkel mind foglalkozik a könyvében, amely remélhetőleg a közeljövőben magyarul és angol nyelven is megjelenik majd.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »