Gyorshír: eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet

Politikai menedékjogot követel magának az egyiptomi gép eltérítője. A fegyveres délelőtt kényszerítette a gép pilótáját arra, hogy Kairó helyett ciprusi Larnakában szálljon le, fedélzetén hatvan emberrel. Négy külföldi utast és a hétfős személyzetet kivéve mindenki elhagyhatta a gépet. A repülőn nincsenek magyarok. Több forrás szerint a pilótának szerelmi bánata van, azért térítette el a gépet, hogy így üzenjen volt feleségének.

Négy külföldi utast és a hétfős személyzetet kivéve mindenki elhagyhatta a gépet. A gépeltérítő a landolás után szinte azonnal elengedte az embereket.

Az Alexandriából Kairóba tartó belföldi járaton egy egyiptomi férfi fenyegette meg bombatámadással a pilótát, aki kénytelen volt Ciprusra kormányozni a repülőt. A gépeltérítő politikai menedékjogot követel, és szemtanúk beszámolója szerint egy levelet dobott ki a gépből, amelyet ciprusi volt feleségének címzett.

A Hír Televízió által megkérdezett biztonságpolitikai szakértő elmondta: a férfinek azért lehetett könnyű dolga, mert a belföldi járatok utasait nem vizsgálják át alaposan Egyiptomban. „Valószínűleg ezt próbálta meg kihasználni az elkövető. Ha 2001. szeptember 11-ére gondolunk, ott is alapvetően belföldi járatokat térítettek el. Itt óhatatlanul alacsonyabb az ellenőrzésnek a színvonala. Ezzel együtt egyébként nemzetközi szakértők már azt is hangoztatták az üggyel kapcsolatban, hogy Egyiptomban a mai napig nagyon komoly problémák, nagyon komoly biztonsági rések vannak a repülőtereken” – fogalmazott Mátraházi Tibor. Hozzátette, szerinte kizárt, hogy a férfi az Iszlám Állam terroristája lenne, ugyanis az iszlamista szervezetre nem jellemző, hogy alkudoznak vagy túszokat engednek el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »