Gyorshír: A programprioritások közé került magyar ügyek listája

Gyorshír: A programprioritások közé került magyar ügyek listája

Röviddel fél öt előtt a Smer, SNS, Most-Híd, és a Sieť képviselői aláírták a legfontosabb programprioritások listáját.

 

Robert Fico szerint a dokumentum jó alapot képezhet a készülő kormányprogram számára. Magyar szempontból a következő témakörök kerültek  a dokumentumba:

 

A magyar prioritások:

R7-es gyorsorgalmi út megépítése

Kisebbségi kultúrák finanszírozásáról szóló törvény elfogadása

A kisiskolák megmentése

Az államnyelvtörvény módosítása, tekintettel a kétnyelvűségre

Az elmaradott régiók fejlesztése.

 

Robert Fico szerint mindenki számára elfogadható kompromisszum van születőben, mely gondol a korrupcióellenes harcra, szem előtt tartja az ország EU-barát és transzatlanti orientáltságát, gondol az off shore-cégek működésének szigorítására. Ezen felül az egészségügyben és az államigazgatásban az ellenzék számára lehetővé válik az ellenőrzés, erősödik a vállalkozói környezet, valamint a Smer prioritásai is maradnak, mint például az erős szociális állam megőrzésére, a minimálbér növelése, az ún. régi nyugdíjasok nyugdíjának emelése.

 

Robert Fico. Reprofoto: TA 3

 

Robert Fico szerint az adó- és szociális járulékok terén kompromisszum született. Mint elmondta, adócsökkentés mellett 2020-ig a kiegyensúlyozott költségvetés elérése a cél, az eddiginél szigorúbb költségvetési politika mellett.

 

Várható, hogy az egészségbiztosítók nyereségét betiltják

 

“Minden riogatást, hangulatkeltést elutasítok, ami egyesek elégedetlenségéből fakat. Az emberek 80 százaléka stabil kormányt szeretne, főleg a soros EU-elnökség évében” – nyilatkozta Robert Fico.

 

Bugár Béla a közös sajtótájékoztatón. Kép: TA 3

 

Bugár Béla szerint a négy párt felelősséget vállalaz állam irányításáért, hogy megakadályozzák az előrehozott választásokat, és stabilizálják az országot. “Hogy a következő megmérettetésen ne jussanak a törvényhozásba extrémista, rendszeridegen politikai alakzatok. Elmodhatom, hogy a Most-Híd programprioritásai bekerültek a közös javaslatba.” – fogalmazott Bugár.  A fentieken kívül kiemelte a munkahelyteremtést, valamint a kisebbség számára legégetőbb kérdéseket is.

 

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »