Gyomirtót itatott volt nejével, hat évet kapott

Jogerősen hat év börtönbüntetésre ítélete a Pécsi Ítélőtábla azt a Somogy megyei férfit, aki arra kényszerítette volt feleségét, hogy gyomirtót igyon. Az első fokon kiszabott 10 év fegyházat azért enyhítették, mert az esetet nem emberölés kísérletének, hanem személyi szabadság megsértésének és öngyilkosságban közreműködés bűntettének minősítették.

A vádlott 2014 nyarán volt feleségét arra kényszerítette, hogy a falujuk egyik elhagyott házában az előre odakészített gyomirtó szerből igyon, és vessen véget életének. Azt mondta neki ő is öngyilkos lesz, mert nem tud nélküle élni. Az asszony másfél decit ivott a folyadékból, rosszul lett tőle, nyolc napon belül gyógyuló mérgezést szenvedett. A toxikológus szakértő szerint a gyomirtóból tízszer annyit kellett volna inni, hogy meghaljon.

A Kaposvári Törvényszék a vádlottat előre kitervelten különös visszaesőként elkövetett emberölés kísérlete miatt 10 év fegyházra ítélte. Az ügyész a kiszabott szabadságvesztés helybenhagyását kérte. „Mind a sértett, mind a szüleinek a sérelmére követett el már élet, testi épség elleni bűncselekményt, ami a személyében rejlő nagyfokú, társadalomra veszélyességre utal” – ismertette Káli Katalin ügyész a tárgyaláson.

A vádlott az utolsó szó jogán tagadott, és felmentését kérte: „Nem akartam megölni a sértettet, ezért a terhemre rótt cselekményt nem követtem el” – jelentette ki B. Zoltán vádlott.

A Pécsi Ítélőtábla személyi szabadság megsértésének és öngyilkosságban közreműködés bűntettének minősítette az esetet, és 6 év börtönre ítélte a vádlottat. „Halálos folyamatot megindító magatartást maga a sértett tanúsította. Ő itta meg, a vádlott akaratának megfelelően. Ebből adódóan tehát a vádlott cselekménye nem minősülhet emberölés bűntettének” – mondta Makai Lajos tanácsvezető bíró.

Az ítélet szerint a vádlott kedvezményben nem részesülhet, feltételesen nem bocsátható szabadlábra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »