„Gyökeresen át kell alakítani az oktatást”

A Jobbik és az LMP is úgy látja: alapvető problémák vannak a magyar rendszerben.

„Az oktatási rendszer nem teljesíti alapvető feladatait: a nagy dérrel-dúrral beharangozott központosítás nem hozta meg az eredményeket az esélyegyenlőtlenség javításában, és az uniós adatok szerint a tagállamok közül nálunk a legnehezebb kitörni a szegénységből” – jelentette ki a jobbikos Dúró Dóra azon a találkozón, ahol az ellenzéki pártok ismertették tervezett oktatáspolitikájukat.

„Az utóbbi évek eredménye az, hogy az állami fenntartásba vétel, amelyet a mostani kormány csodafegyverként aposztrofált az esélyek kiegyenlítésében, sem hozta meg a várt eredményeket. 2017 volt az első olyan év, amikor az Eurostat hivatalos statisztikái alapján Magyarország a társadalmi mobilitás tekintetében az EU-ban az utolsó. Tehát az összes uniós tagállam közül Magyarországon a legnehezebb kitörni a szegénységből, és ebben az oktatási rendszernek óriási felelőssége van” – mondta a képviselő.

A szegregáció is nagy probléma

Az esélyegyenlőségi problémák megoldásának fontosságát hangsúlyozta a rendezvényen az LMP szakpolitikusa is. Kanász-Nagy Máté szerint a munkát mindenképpen átfogó, központi szegregációs felméréssel kell kezdeni, és szükség van a szelekciós mechanizmusok feltérképezésére is, még akkor is, ha ez szembemegy a középosztály érdekeivel.

„Iskolarendszerünk szinte minden szintjén megvannak a különböző szelekciós mechanizmusok, amelyek a jobb helyzetű, jobb szociális helyzetű családokból jövő diákokat jó útra terelik, míg akik kevésbé jobb környezetből jönnek, azokat megpróbálják elválasztani, különválasztani ezek a szelekciós mechanizmusok. Idetartozik a szabad iskolaválasztás kérdése, a különböző tantervek, tagozatok kialakítása az iskolán belül, idetartozik az osztályozás, buktatás, magántanulóvá nyilvánítás intézménye, ami ugye a »rosszabb« tanulókat próbálja kilökni a rendszerből, s ugyanígy idetartozik például a hat- és a nyolcosztályos gimnáziumok intézménye is, amely ugye a jobb tanulókat szipkázza el az általános iskolákból” – jelentette ki a politikus.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »