Gyógyszerkrízis van Bihar megyében is

Gyógyszerkrízis van Bihar megyében is

A gyógyszerárak csökkenése óta romlik az ellátás, jelenleg az olcsó gyógyszerek húsz-harminc százaléka hiányzik, tudtuk meg Eugenia Hamzától, a Bihar Megyei Gyógyszerészi Kamara alelnökétől.

Az a paradox helyzet alakult ki, hogy a gyógyszerárak csökkentésének következményeképp a páciensek jelenleg többet fizetnek a készítményekért, mint korábban, mondta el a kamara alelnöke. A magyarázat: az olcsó gyógyszerek nagy része egyszerűen eltűnt a patikákból. Egy részük azért, mert a gyártónak nem éri meg a Romániában előírt árakon értékesítenie a készítményeket, egy másik részük pedig az újraexportálás jelensége miatt.

Eltűntek

Arról van szó, hogy a hazai forgalmazók az olcsón importált készítményeket újabban nem első sorban a romániai piacon értékesítik, ahol a kormány által megszabott árakon kellene a patikákba jussanak, hanem legnagyobbrészt Nyugat-Európába exportálják, sokszor az eredeti ár többszöröséért. Így nagy nyereségekhez jutnak, csakhogy a hazai páciensekhez nem jut el a készítmény (vagy csak ritkán), így ők többnyire kénytelenek a drágább változatokat megvásárolni, de az is előfordul, hogy egyszerűen nincs is mivel helyettesíteni az adott gyógyszert. Például, mondta Eugenia Hamza, miután a Madopar nevű svájci készítmény, melyet a Parkinson-kórban szenvedőknek szoktak felírni, eltűnt, egy ideig az Isicommal helyettesítették, de most már utóbbi sem kapható. „Lassan egyszerűen nincs mit adnom a parkinsonos betegeknek” – panaszolta el a gyógyszerész, aki azt is megjegyezte: nem tudja, mi a magyarázat, de Magyarországról a legtöbb, nálunk hiányzó gyógyszert be lehet szerezni, és nem is sokkal drágábban.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »